Από μία εξαιρετικά σπάνια νόσο, οξεία μυοκαρδίτιδα εξαιτίας προσβολής από παρβοϊό, ένα κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών, που φοιτούσε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, κατέληξε στις αρχές Απριλίου.
Το άτυχο παιδί είχε διακομιστεί από το Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), αλλά δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Απογευματινή» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η λοίμωξη από παρβοϊό είναι εξαιρετικά σπάνια και γι’ αυτό «είναι πολύ δύσκολο για τον παιδίατρο να τη διαγνώσει, να πάει εκεί το μυαλό του».

Διαβάστε ακόμα: Παρβοϊός: Πώς μεταδίδεται ο ιός που στοίχισε τη ζωή στο 3,5 χρονών κοριτσάκι - Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1blhlkfg8m1)

Παρβοϊός: Η συρροή κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης

Στις 10 Απριλίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού-νηπιαγωγείου, όπου φοιτούσε και το άτυχο κοριτσάκι.

Στον έλεγχο τον οποίο διενήργησε ο ΕΟΔΥ διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με παρβοϊό, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό, όπου αναφέρεται νόσηση από παρβοϊό σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού.

Ταυτόχρονα, από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο ρινοϊός/εντεροϊός, ακολουθούμενος από τον αδενοϊό. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από παρβοϊό είχαν ταυτόχρονη συλλοίμωξη με ρινοϊό/εντεροϊό.

Ο ΕΟΔΥ συνέστησε αμέσως τη διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, ενημέρωσε για τον τρόπο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (παρβοϊός, εντεροϊοί, αδενοϊοί), συνέστησε την καθαριότητα και απολύμανση της σχολικής μονάδας και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.


Παρβοϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται, τα συμπτώματα και οι επιπλοκές

Ο παρβοϊός είναι ένας εξανθηματικός κυτταροτοξικός ιός, ο οποίος εκδηλώνεται ως λοιμώδες ερύθημα και μοιάζει με τη λοίμωξη της ερυθράς. Ονομάζεται πέμπτη νόσος γιατί είναι η πέμπτη από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα.

Είναι λιγότερο σοβαρή από τις άλλες τέσσερις: ιλαρά, ερυθρά, οστρακιά, ροδόχρουν εξάνθημα.

Η νόσος μεταφέρεται κυρίως με τα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος. Είναι αρκετά μεταδοτική και αβλαβής στον γενικό πληθυσμό, αλλά αποτελεί απειλή στην εγκυμοσύνη, γιατί προκαλεί αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, μη άνοσο ύδρωπα στα έμβρυα που θα μολυνθούν και μερικές φορές ενδομήτριο θάνατο λόγω της καταστροφής των ερυθροβλαστών.

Οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν οξεία ανεπάρκεια του μυελού των οστών (ο μυελός παύει να παράγει ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) και πόνο των αρθρώσεων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1b3qggedf0x)