Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει σήμερα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), υπάρχει και δεύτερο παιδάκι με λοίμωξη από παρβοϊό από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο νοσηλεύθηκε στην εντατική του ΩΚΚ και η κατάσταση της υγείας του είναι πλέον σταθερή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΩΚΚ, «Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στη νοσηλεία παιδιών από τη Θεσσαλονίκη τα οποία πάσχουν από μυοκαρδίτιδα μετά από λοίμωξη από παρβοϊό, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διευκρινίζει ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ένα παιδί το οποίο μεταφέρθηκε στο ΩΚΚ στις 26 Απριλίου 2024. Το παιδί εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική/Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες. Λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή».

Σημειώνεται ότι το πρώτο παιδί που είχε διακομιστεί στο Ωνάσειο και έφυγε από τη ζωή στις αρχές Απριλίου ήταν ένα κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών, που φοιτούσε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Το άτυχο παιδί είχε διακομιστεί από το Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), αλλά δυστυχώς έχασε τη μάχη.

Παρβοϊός: Η συρροή κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης

Στις 10 Απριλίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού-νηπιαγωγείου, όπου φοιτούσε και το άτυχο κοριτσάκι.

Στον έλεγχο τον οποίο διενήργησε ο ΕΟΔΥ διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με παρβοϊό, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό, όπου αναφέρεται νόσηση από παρβοϊό σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού.

Ταυτόχρονα, από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο ρινοϊός/εντεροϊός, ακολουθούμενος από τον αδενοϊό. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από παρβοϊό είχαν ταυτόχρονη συλλοίμωξη με ρινοϊό/εντεροϊό.

Ο ΕΟΔΥ συνέστησε αμέσως τη διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, ενημέρωσε για τον τρόπο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (παρβοϊός, εντεροϊοί, αδενοϊοί), συνέστησε την καθαριότητα και απολύμανση της σχολικής μονάδας και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Παρβοϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται, τα συμπτώματα και οι επιπλοκές

Ο παρβοϊός είναι ένας εξανθηματικός κυτταροτοξικός ιός, ο οποίος εκδηλώνεται ως λοιμώδες ερύθημα και μοιάζει με τη λοίμωξη της ερυθράς. Ονομάζεται πέμπτη νόσος γιατί είναι η πέμπτη από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα.

Είναι λιγότερο σοβαρή από τις άλλες τέσσερις: ιλαρά, ερυθρά, οστρακιά, ροδόχρουν εξάνθημα.

Η νόσος μεταφέρεται κυρίως με τα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος. Είναι αρκετά μεταδοτική και αβλαβής στον γενικό πληθυσμό, αλλά αποτελεί απειλή στην εγκυμοσύνη, γιατί προκαλεί αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, μη άνοσο ύδρωπα στα έμβρυα που θα μολυνθούν και μερικές φορές ενδομήτριο θάνατο λόγω της καταστροφής των ερυθροβλαστών.

Οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν οξεία ανεπάρκεια του μυελού των οστών (ο μυελός παύει να παράγει ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) και πόνο των αρθρώσεων.