Σε πολύ σοβαρή εμπλοκή φαίνεται ότι οδεύει η υπόθεση μετά την απόφαση του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας «Αγία Σοφία» να ανασταλεί από την 1η Ιουνίου η διενέργεια όλων των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων.
Το γεγονός θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις λίστες αναμονής για τακτική χειρουργική επέμβαση, λίστες οι οποίες ήδη μετρούν περισσότερα από 3.000 παιδάκια, ενώ από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων οι τρεις.

Ανάλογη απόφαση για αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων από τις 27 Μαΐου υπάρχει και για το έτερο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
Μάλιστα στο «Π. και Α. Κυριακού» εκτιμάται ότι υφίσταται το πιο σοβαρό πρόβλημα.

Η εμπλοκή στα χειρουργεία σε "Αγία Σοφία", "Αγλαΐα Κυριακού"

Η εμπλοκή η οποία φαίνεται ότι θα υπάρξει τελικά εστιάζεται στο γεγονός ότι τα αναισθησιολογικά τμήματα των δύο νοσοκομείων παίδων -ιδιαιτέρως αυτό του «Π. και Α. Κυριακού»- εμφανίζονται να τηρούν πολύ σκληρή στάση ως προς την απόφασή τους να μην υποστηρίζουν από τις ως άνω ημερομηνίες και εφεξής τα τακτικά χειρουργεία, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκ νέου ο χειρουργικός τομέας του «Αγία Σοφία», ο οποίος εμφανίζεται να τηρεί μία πιο διαλλακτική στάση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η επιμελήτρια Α΄ αναισθησιολόγος του «Π. και Α. Κυριακού», Άρτεμις Βεκράκου, δηλώνει στην «Απογευματινή» ότι «όποια απόφαση και αν λάβει σήμερα ο χειρουργικός τομέας, το θέμα είναι ότι τα προβλήματα, τα οποία έχουμε θέσει στον δημόσιο διάλογο και για τα οποία έχουμε προγραμματίσει την κινητοποίησή μας, αφορούν αποκλειστικά και μόνο το αναισθησιολογικό τμήμα. Ως αναισθησιολογικό τμήμα, λοιπόν, εμείς θα προχωρήσουμε κανονικά στην κινητοποίηση, την οποία έχουμε αποφασίσει, αν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικό εν τω μεταξύ».

Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Όσοι αναισθησιολόγοι και να έρθουν, αν δεν έρθει και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν θα λειτουργήσουν όλες οι αίθουσες χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία"

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας και η πλευρά των αναισθησιολόγων

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία, καθώς μέχρι τις 25 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις και επομένως θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους τέσσερις νέοι μόνιμοι αναισθησιολόγοι. Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να επαναπροκηρύξει πάραυτα τις θέσεις εκείνες για τις οποίες οι προκηρύξεις θα αποβούν τελικά άγονες.

Σύμφωνα πάντως με όσα εξηγεί η κυρία Βεκράκου, για να λειτουργήσει επαρκώς και με ασφάλεια το αναισθησιολογικό τμήμα χρειάζονται πράγματι τέσσερις αναισθησιολόγοι, ωστόσο «σύμφωνα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην προκήρυξη του υπουργείου Υγείας, η οποία “τρέχει”, υπάρχουν μόνο δύο συνάδελφοι οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για κρίση. Άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε στις 25 Μαΐου τέσσερις νέους μόνιμους αναισθησιολόγους».


Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, προχωρά ήδη στην έκδοση όλων εκείνων των αποφάσεων για μετακινήσεις παιδοαναισθησιολόγων από άλλα ιδρύματα για τα αναισθησιολογικά τμήματα του «Αγία Σοφία» και του «Π. και Α. Κυριακού».