Για τον ιό του Δυτικού Νείλου μίλησε ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιώργος Κολιόπουλος στο ERTNews, σημειώνοντας πως «έχουμε και στη χώρα μας περιπτώσεις κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό που κάθε χρόνο εμφανίζεται και μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και στον άνθρωπο».

Επεσήμανε πως «το έγκαιρο των επεμβάσεων με ψεκασμούς είναι η μόνη λύση, για να μην ξεφύγουν οι πληθυσμοί των κουνουπιών. Μετά είναι πολύ δύσκολο να πιάσεις τους τεράστιους πληθυσμούς τους».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ένα το κουνούπι του Δυτικού Νείλου, αλλά σίγουρα το είδος του κουνουπιού που μεταδίδει περισσότερο και θεωρούμε ό,τι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό ευθύνεται. Είναι το κοινό κουνούπι που γνωρίζουμε αλλά αυτό συγκεκριμένα εισέρχεται πιο εύκολα μέσα στα σπίτια και μας τσιμπάει», υπογράμμισε ο κ. Κολιόπουλος.

Τέλος ο επίκουρος καθηγητής αναφερόμενος στην περιοχή της Θεσσαλίας τόνισε ότι «Ήδη από πέρυσι, όταν συνέβησαν οι πλημμύρες το υπουργείο Υγείας κυρίως και ο αρμόδιος Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δραστηριοποιήθηκε έντονα σε αυτή την περιοχή για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, όπου και έστησε ένα μεγάλο δίκτυο παρακολούθησης των πληθυσμών των κουνουπιών με παγίδες και με δειγματοληψίες που γίνονταν κάθε εβδομάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους».