"Kαμπανάκι" για ασθένειες όπως ο Δάγκειος πυρετός που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών, "κρούουν" ειδικοί επιστήμονες, στην ημερίδα του ΕΟΔΥ, «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία», τη Δευτέρα (27/05/2024).

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει πραγματικότητα.


Τσιόδρας: Στη Βραζιλία καταγράφονται περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα, στο 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια


«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία, όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας. Πρόσθεσε ότι στη Βραζιλία καταγράφονται περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα και μάλιστα, η έξαρση κρουσμάτων φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο καθηγητής, έχει ζήσει επιδημία Δάγκειου πυρετού το 1927-28, η οποία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα τελευταία χρόνια, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κουνουπιών και «νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ», σημείωσε.

Απειλή για τη δημόσια υγεία, δεν αποτελεί μόνο ο Δάγκειος πυρετός. Ένας άλλος ιός που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, είναι αυτός του Δυτικού Νείλου. Κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η πλειονότητα των πολιτών που θα μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα, ωστόσο υπάρχει ένα 1% που μπορεί να εκδηλώσουν μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.