Την απόφαση να κηρυχθεί παράνομη η στάση εργασίας στην οποία προχώρησε χθες, 27 Μαΐου, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η σχετική απόφαση γνωστοποιήθηκε μέσω ενημερωτικού σημειώματος που απέστειλε η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ στο υπουργείο Υγείας, στο οποίο αναφέρονται συγκεκριμένα: 

«1.Σε συνέχεια του υπ 'αρθ. 23091/27.05.2024 Ενημερωτικού Σημειώματος της Υπηρεσίας μας, αποστέλλεται συνημμένα η 484/2024 Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η στάση εργασίας της 27/05/2024 του εναγομένου (Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Π. «Π&Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ», κηρύχθηκε ως παράνομη.
2. Παρακαλούμε μια την ενημέρωσή σας.
3. Η Παρ' ημίν ΕΝΥ, στην οποία κοινοποιείται, παρακαλείται για ενέργειες αρμοδιότητάς της, ως προς την διερεύνηση των λόγων για τους οποίους δεν κατατέθηκαν έγγραφες προτάσεις του ενάγοντος».

Δείτε το ενημερωτικό σημείωμα ΕΔΩ.

Σημειώνεται πως η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε να καταθέσει αγωγή εναντίον των εργαζομένων, ζητώντας να κηρυχτεί η στάση εργασίας παράνομη και καταχρηστική.

«Αγία Σοφία» - «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού»: Οι διαμαρτυρίες για έλλειψη αναισθησιολόγων και η αναστολή των τακτικών χειρουργείων 

Τόσο το «Αγλαΐα Κυριακού» όσο και το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες, λόγω των αποφάσεων των γιατρών να σταματήσουν τη διενέργεια προγραμματισμένων – και όχι έκτακτων – χειρουργείων, διαμαρτυρόμενοι για σοβαρές ελλείψεις αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείων.

Ο αναισθησιολογικός τομέας του Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» ήταν αποφασισμένος να σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία από τις 27 Μαΐου. Την περασμένη Παρασκευή, όμως, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έλαβε την απόφαση ότι το πρόγραμμα των χειρουργείων συνεχίζεται κανονικά, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε και αγωγή ενώπιον του Πρωτοδικείου.

Σε ό,τι αφορά το Παίδων «Αγία Σοφία», οι γιατροί του χειρουργικού τομέα ανακοίνωσαν ότι σταματούν τα τακτικά χειρουργεία από την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, πήραν πίσω προσωρινά την απόφασή τους μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τη διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου. Σύμφωνα με αυτές, προχωρούν άμεσα οι δύο προσλήψεις αναισθησιολόγων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην προκήρυξη (δύο θέσεις κατέστησαν άγονες). Επίσης, υπήρξε δέσμευση για άμεση επαναπροκήρυξη των άλλων δύο θέσεων, καθώς και διακοπή των μετακινήσεων γιατρών από το «Αγία Σοφία» στο «Αγλαΐα Κυριακού». Με αυτά τα δεδομένα, οι γιατροί του «Αγία Σοφία» διατηρούν στάση αναμονής και δεν προχωρούν ακόμη σε διακοπή των χειρουργείων.

ΕΙΝΑΠ: Καταγγέλλουμε την απόφαση - Προκηρύσσουμε στάσεις εργασίας στις 29 Μαΐου και 3 Ιουνίου για κάλυψη θέσεων αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία Παίδων

Από την πλευρά του, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την απόφαση του δικαστηρίου με βάση την οποία κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας των συναδέλφων αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Το σωματείο του νοσοκομείου σύρθηκε στα δικαστήρια από τη Διοίκηση του νοσοκομείου για μία κινητοποίηση η οποία είχε στηριχθεί και από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ. Η παράβαση των συναδέλφων ήταν ότι τόλμησαν να καταγγείλουν τις επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου.

Στο εν λόγω αναισθησιολογικό τμήμα, η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά 4 Αναισθησιολόγους (δύο προς συνταξιοδότηση και δύο παραιτήσεις, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/05/24) με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών. Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις στο ογκολογικό τμήμα Ελπίδα, αναισθησιολογικό ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα.

Η διεκδίκηση της κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων του αναισθησιολογικού τμήματος και η άρνηση της παράνομης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης που βάζει σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους γιατρούς είναι αιτήματα δίκαια.

Η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στους γιατρούς αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων θα πέσει στο κενό γιατί υποστηρικτές τους θα είναι όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι γονείς.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν τρομοκρατούμαστε! Προτεραιότητα μας είναι οι ασθενείς μας και όταν υπάρχουν 3000 χειρουργεία σε αναμονή στα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε για την πλήρη στελέχωση των χειρουργείων!

Προκηρύσσουμε στάση εργασίας την Τετάρτη 29/05/24 8:00 – 13:00 για τους αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Αποφασίζουμε στάση εργασίας της ΕΙΝΑΠ τη Δευτέρα 03/06/24 08:00 – 13:00 και συγκέντρωση όλων των νοσοκομειακών γιατρών στις 11:00 στα νοσοκομεία Παίδων».