Στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει επιδηµία δάγκειου πυρετού, όπως αυτή που είχε καταγραφεί πριν από περίπου έναν αιώνα, όταν χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Αυτό τόνισε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του καθηγητή Παθολογίας Λοιµώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, µεταφέροντας την αγωνία που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση µετά την τεράστια αύξηση των κρουσµάτων, είχε αναφερθεί στην επιδηµία του 1927-28.

Διαβάστε ακόμα: "Καμπανάκι" Τσιόδρα για Δάγκειο πυρετό: Δεν μπορώ να φανταστώ κουνουπιέρες στα ελληνικά νοσοκομεία


Καθυσηχαστικός ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τον δάγκειο πυρετό 

«Στην Ελλάδα δεν περιµένουµε επιδηµία της τάξης του ’27- ’28 από τον δάγκειο πυρετό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιστηµονικής Επιτροπής του ΕΟ∆Υ στον Σκάι, ενώ εξήγησε ότι «στη χώρα µας υπάρχει το επίµαχο ασιατικό κουνούπι τίγρης, το οποίο όµως δεν τσιµπάει πολλούς ανθρώπους».

Σηµειώνεται ότι το αφρικανικό κουνούπι τίγρης είναι αυτό που τον µεταδίδει αποτελεσµατικότερα, «το οποίο ευτυχώς δεν ενδηµεί στην Ελλάδα». Ερωτηθείς για το ενδεχόµενο ο δάγκειος πυρετός να µεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε κατηγορηµατικά «όχι».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1lzjez96sup)


Δάγκειος πυρετός: Το καμπανάκι του ΠΟΥ

Πάντως, ο ΕΟ∆Υ προειδοποιεί µε ιδιαίτερη έµφαση ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί δραµατική αύξηση του αριθµού των κρουσµάτων δάγκειου πυρετού σε πολλές χώρες, µε δεκαπλάσια αύξηση της επίπτωσης παγκοσµίως τα τελευταία 20 έτη, µε ταχεία εξάπλωση της νόσου και µεγάλες επιδηµίες.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, όπως αυτές τις µεταφέρει ο ΕΟ∆Υ, σχεδόν ο µισός πληθυσµός της Γης βρίσκεται σε κίνδυνο προσβολής από δάγκειο πυρετό, µε 100.000.000- 400.000.000 λοιµώξεις να συµβαίνουν ετησίως. Σε παγκόσµιο επίπεδο µάλιστα καταγράφεται κατά τη διετία 2023 και 2024 µία «πρωτοφανής αύξηση κρουσµάτων δάγκειου πυρετού, έχοντας σηµάνει συναγερµό στην παγκόσµια κοινότητα δηµόσιας Υγείας».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟ∆Υ ενηµερώνει και προειδοποιεί για αυξηµένο κίνδυνο µετάδοσης δάγκειου πυρετού σε άτοµα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαµένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδηµεί η νόσος και συνιστά συγκεκριµένα µέτρα πρόληψης.


Τι είναι ο δάγκειος πυρετός, πώς μεταδίδεται 

Ο δάγκειος πυρετός και οι νόσοι chikungunya και zika οφείλονται σε ιούς που µεταδίδονται στον άνθρωπο µέσω τσιµπήµατος µολυσµένων κουνουπιών του γένους Aedes (κυρίως του είδους Aedes aegypti αλλά και -δευτερευόντως- του είδους Aedes albopictus). Τα κουνούπια µολύνονται όταν τσιµπούν άτοµα που είναι ήδη µολυσµένα µε τον ιό.

Ο δάγκειος πυρετός είναι η πιο σηµαντική ιογενής νόσος που µεταδίδεται µε κουνούπια σε παγκόσµιο επίπεδο, µε δεκάδες εκατοµµύρια κρούσµατα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως. Eνδηµεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ηµιαστικές περιοχές, στην αµερικανική ήπειρο, στην Καραϊβική, στην Ασία, στην Αφρική και τον δυτικό Ειρηνικό.