Οι προσερχόμενοι ασθενείς στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος τα οποία λειτουργούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας αντιμετωπίζουν πολλούς μήνες τώρα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έχει σχέση με τον πυρήνα της θεραπείας τους. Το ένα από τα δύο φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούσαν και ήταν σε συστηματική χρήση τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας έχει αποσυρθεί διεθνώς (προσωρινά, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία του), ενώ το δεύτερο φαρμακευτικό σκεύασμα είναι σε πολύ σοβαρή έλλειψη από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας.

Έως το τέλος Ιουνίου στην Ελλάδα το θαυματουργό χάπι κατά του καπνίσματος

Το ευτύχημα είναι ότι σε χρονικό διάστημα ενός μηνός από σήμερα αναμένεται να κυκλοφορήσει στη χώρα μας ένα τρίτο φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο είναι πολλά υποσχόμενο και θα δώσει τη δυνατότητα στους κλινικούς γιατρούς να εφαρμόσουν εκ νέου απρόσκοπτα τη φαρμακοθεραπεία στις προσπάθειες των ασθενών τους για διακοπή του καπνίσματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Α» η καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής του Καπνίσματος του Νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», Παρασκευή Κατσαούνου, «είμαστε πολύ ευτυχείς που σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα έχουμε στη φαρέτρα μας μία πολύ αποτελεσματική και ασφαλή φαρμακευτική ουσία, η οποία και θα προφυλάσσει τους ασθενείς από τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου αλλά και θα εξαφανίζει την ευχαρίστηση από τη λήψη της νικοτίνης, καθώς η ουσία αυτή είναι μερικός ανταγωνιστής της νικοτίνης».


Ποια είναι η νέα στη χώρα μας φαρμακευτική δραστική ουσία, η κυτισίνη

Η νέα στη χώρα μας φαρμακευτική δραστική ουσία, η κυτισίνη, αποτελεί έναν μερικό διεγέρτη (ανταγωνιστή) της νικοτίνης. Ένα τυπικό θεραπευτικό σχήμα με κυτισίνη έχει χρονική διάρκεια περίπου τεσσάρων εβδομάδων, ξεκινώντας τη φαρμακοθεραπεία μία εβδομάδα πριν από τη συμβατικά καθορισμένη από τον ασθενή ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος, με τη σχετική δοσολογία να μειώνεται ολοένα με το πέρασμα του χρόνου.

Η κυτισίνη είναι μια φυτική ένωση η οποία ανακουφίζει από τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου από τη νικοτίνη. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Βουλγαρία, το 1964, και κυκλοφόρησε τότε με την εμπορική ονομασία Tabex, ενώ αργότερα η κυκλοφορία και η χρήση της επεκτάθηκε επίσης σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άδεια κυκλοφορίας και χρήσης της κυτισίνης υφίσταται σήμερα σε λίγες μόνο χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου διατίθεται με ή χωρίς ιατρική συνταγή. Στο μέλλον αναμένεται η χρήση της και στη Δυτική Ευρώπη, καθώς έχουν υποβληθεί αιτήσεις για άδειες κυκλοφορίας και χρήσης του προϊόντος σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ερευνητές από την Αργεντινή, σύμφωνα με μελέτη τους η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό ιατρικό περιοδικό για τις εξαρτήσεις «Addiction», εκτιμούν ότι η κυτισίνη μπορεί να υπερδιπλασιάσει τις πιθανότητες για επιτυχία, δηλαδή για οριστική αποχή από το κάπνισμα. «Η μελέτη μας προσθέτει στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό και φθηνό βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Παγκοσμίως, το κάπνισμα θεωρείται η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί. Η ουσία της κυτισίνης έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια από τις μεγάλες απαντήσεις στο πρόβλημα αυτό», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Omar De Santi.

Η ερευνητική ομάδα από το Centro Nacional de Intoxicaciones (CNI) πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη μεταανάλυση, συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα οκτώ τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών, οι οποίες αφορούσαν περίπου 6.000 ασθενείς. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, η κυτισίνη αύξησε σημαντικά την πιθανότητα για διακοπή του καπνίσματος, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Βεβαίως, καμία φαρμακευτική ουσία δεν συμβάλλει αποκλειστικά μόνη της στην προσπάθεια των ασθενών να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα. Τα περισσότερα είδη διαπροσωπικής υποστήριξης τα οποία συνοδεύουν τη φαρμακευτική θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος και έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά συνίστανται σε εντατική υποστήριξη, που παρέχεται από εξειδικευμένο επαγγελματία Υγείας και αποτελείται από αρκετές ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες.


Γιατί είναι ισχυρός ο εθισμός στη νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι ο πλέον βασικός παράγοντας εθισμού ο οποίος συνδέεται με το κάπνισμα. Με το κάπνισμα των τσιγάρων απορροφάμε τη νικοτίνη μέσω της μύτης, του στόματος και των πνευμόνων. Από εκεί η ουσία εισέρχεται στο κυκλοφορικό σύστημα. Όταν φτάσει στον εγκέφαλο, η νικοτίνη ενεργοποιεί περιοχές που σχετίζονται με την αίσθηση της απόλαυσης και της ανταμοιβής, ενώ τονώνει τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας, η οποία ονομάζεται ντοπαμίνη. Η νικοτίνη επηρεάζει επίσης περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την αναπνοή, τη μνήμη, την όρεξη και τον καρδιακό ρυθμό. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η ανάγκη για νικοτίνη αποτελεί τη σωματική αιτία για το κάπνισμα και σηματοδοτεί σωματική εξάρτηση και η ικανοποίηση της ανάγκης αυτής συνιστά μια ευχάριστη συνέπεια που ενισχύει την ψυχολογική εξάρτηση από το κάπνισμα.

Η νικοτίνη είναι μια φυσική φαρμακευτική ουσία που υπάρχει σε όλες τις μορφές καπνού και συγκεντρώνει πολλά από τα φαρμακολογικά χαρακτηριστικά των κλασικών εξαρτησιογόνων ουσιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όλα τα προϊόντα καπνού είναι εξαρτησιογόνα και βρίσκονται στην ίδια ευρύτερη κατηγορία με ουσίες όπως η κοκαΐνη και τα οπιοειδή στο διεθνές σύστημα κατάταξης νοσημάτων ICD-10. Όταν εισέρχεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον οργανισμό μας η νικοτίνη προκαλεί αλλαγές στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλό μας. Έτσι, όταν ένα άτομο σταματήσει τη χρήση της νικοτίνης, διαταράσσει τη χημική ισορροπία και εμφανίζει σωματικές και ψυχολογικές παρενέργειες, το λεγόμενο σύνδρομο στέρησης νικοτίνης, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από πολλαπλά συμπτώματα, σωματικά και ψυχολογικά, αλλά χωρίς να περιλαμβάνει κινδύνους για την υγεία

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή