Καρκίνος παχέος εντέρου: Ξεκινούν τα δωρεάν self test - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα πρόληψης του υπουργείου
Με SMS θα ειδοποιούνται όσοι διαθέτουν άϋλη συνταγογράφηση
Από την ερχόµενη εβδοµάδα αναµένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται από το υπουργείο Υγείας τα πρώτα ηλεκτρονικά µηνύµατα (SMS) για το πρόγραµµα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που εντάσσεται στο εν εξελίξει µεγάλο πρόγραµµα προσυµπτωµατικού ελέγχου «Προλαµβάνω», το οποίο σχεδίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, µε το ειδικό επιτελείο των συνεργατών της.
Το πρόγραµµα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου απευθύνεται σε 3,8 εκατοµµύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών, και περιλαµβάνει δωρεάν εξέταση µε ειδικά τεστ, που θα µπορούν οι πολίτες να προµηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρµακεία όλης της χώρας, αλλά και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, σύµφωνα πάντα µε τις συστάσεις της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΕ∆Υ).
Τα στατιστικά στοιχεία της νόσου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα διάγνωσης καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος στις γυναίκες. Aντιπροσωπεύει περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται µε καρκίνο παγκοσµίως. Κοµβικό ρόλο παίζει ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος περιορίζει τη θνητότητα από τη νόσο, µειώνει τη συχνότητα εµφάνισής του και αυξάνει, µε την ανίχνευση σε πρώιµο στάδιο, τη δυνατότητα ριζικής θεραπευτικής αντιµετώπισης. Μάλιστα, 9 στους 10 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται έγκαιρα µε καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση µε αυτούς που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.
Ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του ιδιωτικού νοσοκοµείου της Αθήνας «Ερρίκος Ντυνάν», επισηµαίνει χαρακτηριστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τα εξής:
«Κάθε χρόνο παγκοσµίως καταγράφονται 1,9 εκατοµµύρια νέα κρούσµατα καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού και αναµένεται να φθάσουν τα 2,2 εκατοµµύρια το 2030. Στην Ελλάδα το 2020 διαγνώστηκαν 6.529 νέα κρούσµατα καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού και καταγράφηκαν 3.431 θάνατοι. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον τρίτο συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τον δεύτερο στις γυναίκες.
Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα. Υπολογίζεται ότι από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού καταγράφονται 935.000 θάνατοι ετησίως σε παγκόσµια κλίµακα και ο αριθµός αναµένεται να αυξηθεί σε 1.100.000 το 2030. Περίπου 40% των καρκίνων του παχέος εντέρου εντοπίζονται στο ορθό, δηλαδή στα κατώτερα 20 εκατοστά του εντέρου»
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Στο πρόγραµµα µπορεί να συµµετάσχει κάθε πολίτης ηλικίας από 50 έως 69 ετών, είτε είναι ασφαλισµένος είτε είναι ανασφάλιστος, αρκεί να διαθέτει Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), εφόσον δεν έχει υποβληθεί σε κολονοσκόπηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύµφωνα µε τις επίσηµες επιστηµονικές κατευθυντήριες οδηγίες, η διενέργεια κολονοσκόπησης σε άτοµα από 50 έως και 69 ετών συστήνεται να πραγµατοποιείται κάθε πέντε χρόνια. Ως εκ τουτου, όταν ένας πολίτης έχει πραγµατοποιήσει κατά τα προηγούµενα πέντε έτη την εξέταση της κολονοσκόπησης, δεν συστήνεται να την επαναλάβει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Εξαιρούνται, επίσης, οι πολίτες που έχουν νοσήσει µε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι πολίτες δικαιούχοι, ηλικίας 50-69 ετών, που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν ηλεκτρονικό µήνυµα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου (e-mail), ώστε να προσέλθουν σε φαρµακείο της επιλογής τους και να παραλάβουν το self test ανίχνευσης αίµατος κοπράνων. Σε περίπτωση που δυσκολεύονται να κάνουν µόνοι τους το τεστ, µπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τον φαρµακοποιό. Οι δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση µπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε φαρµακείο της επιλογής τους και να λάβουν το self test µόνο µε τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καµία οικονοµική επιβάρυνση.
Με βάση τα αποτελέσµατα του self test και των ερωτήσεων διαλογής, οι πολίτες θα παραπέµπονται για διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης. Οι πολίτες που χρειάζεται να διενεργήσουν την εξέταση της διαγνωστικής κολονοσκόπησης θα λάβουν, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, SMS ή e-mail µε το ηλεκτρονικό παραπεµπτικό, για τη διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης. Τόσο οι πολίτες µε άυλη όσο και εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση µπορούν να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο από τα συνεργαζόµενα κέντρα, χωρίς καµία οικονοµική επιβάρυνση και ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισµένοι ή ανασφάλιστοι.
Εφόσον διαπιστωθούν ευρήµατα που χρήζουν επεµβατικής αντιµετώπισης κατά τη διαγνωστική κολονοσκόπηση, τότε ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα λάβει SMS ή e-mail µε το ηλεκτρονικό παραπεµπτικό για τη διενέργεια επεµβατικής κολονοσκόπησης σε εξειδικευµένα κέντρα που πληρούν τις προδιαγραφές, τις οποίες έχει θέσει η Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων ∆ηµόσιας Υγείας.
Τόσο οι πολίτες µε άυλη όσο και εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση µπορούν να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο από τα συνεργαζόµενα κέντρα, που θα τα βρουν στον ιστότοπο www.colon.gov.gr, χωρίς καµία οικονοµική επιβάρυνση και ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισµένοι ή ανασφάλιστοι, δίνοντας απλώς τον ΑΜΚΑ τους. Τα αποτελέσµατα όλων των εξετάσεων τηρούνται στον ατοµικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του κάθε πολίτη και οι πολίτες ενηµερώνονται από τον ιατρό-γαστρεντερολόγο που διενήργησε την εξέταση για τα αποτελέσµατα και τα ευρήµατα.
* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 1 Ιουνίου