Ελπίδες για γρηγορότερη και πιο αξιόπιστη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα δίνει ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι σύντομα διαθέσιμο -και μάλιστα δωρεάν- στην επιστημονική και νοσοκομειακή κοινότητα.

Το νέο «όπλο» της ΑΙ ενάντια στον συγκεκριμένο καρκίνο -που ευθύνεται για το 34% των θανάτων στους άνδρες και για το 23% στις γυναίκες- φέρει ελληνική υπογραφή, και συγκεκριμένα του επιστήμονα Αριστοτέλη Τσιρίγου. Η μελέτη του εστίασε στο αδενοκαρκίνωμα, που είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες και σε άτομα που δεν είναι καπνιστές.

Αριστοτέλης Τσιρίγος: Ο Έλληνας πίσω από πρόγραμμα ΑΙ που ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο Αριστοτέλης Τσιρίγος είναι καθηγητής στα Τμήματα Παθολογίας και Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Perlmutter Cancer Center, όπου υπηρετεί ως συνδιευθυντής του τμήματος Ιατρικής Ακριβείας και διευθυντής των Εφαρμοσμένων Εργαστηρίων Βιοπληροφορικής. Ο καθηγητής έπειτα από επτά χρόνια μελέτης και έρευνας στο συγκεκριμένο πεδίο, περιμένει και το επίσημο επισφράγισμα της μεγάλης ομαδικής προσπάθειας με επικεφαλής τον ίδιο, που είναι η δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», την άλλη βδομάδα.

«Το πρόγραμμα που αναπτύξαμε ονομάζεται “Εκμάθηση Ιστομορφολογικών Φαινοτύπων” (Histomorphologic Phenotype Learning, HPL) κάνει διάγνωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και με ακρίβεια 99% μεταξύ παρόμοιων καρκίνων των πνευμόνων, του αδενοκαρκινώματος και του πλακώδους κυτταρικού καρκίνου. Επίσης, προσφέρει πρόγνωση σε περιπτώσεις αδενοκαρκινώματος», είπε ο Έλληνας επιστήμονας μιλώντας στο ygeiamou. gr.


To πρόγραμμα HPL

Προκειμένου να αναπτύξουν το πρόγραμμα HPL, οι ερευνητές ανέλυσαν αρχικά τις διαφάνειες ιστών αδενοκαρκινώματος από τη βάση δεδομένων The Cancer Genome Atlas (TCGA), του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ. Το αδενοκαρκίνωμα επιλέχθηκε ως μοντέλο δοκιμής, διότι η ασθένεια είναι γνωστή για τα χαρακτηριστικά της: «Για παράδειγμα, τα καρκινικά κύτταρα τείνουν να ομαδοποιούνται σε λεγόμενα ακινάρια ή θυλακώδη μοτίβα και να διασπείρονται κατά μήκος της επιφάνειας των κυττάρων των πνευμόνων», εξήγησε ο καθηγητής.

Το πρόγραμμα HPL αρίστευσε, αφού διέκρινε με ακρίβεια 99% μεταξύ αδενοκαρκινώματος και πλακώδους κυτταρικού καρκίνου. Επίσης, προέβλεψε με ακρίβεια 72% την πιθανότητα αλλά και τον χρόνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά τη θεραπεία, υπερβαίνοντας σημαντικά τα ποσοστά ακρίβειας των παθολόγων (64%) κατά την εξέταση των ίδιων εικόνων των όγκων των ασθενών.