Ασυνήθιστη αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19 κατέγραψαν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφιστώντας την προσοχή κυρίως σε εγκύους και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Ο συγκεκριμένος ιός αποτελεί κοινή αιτία παιδικής νόσου, που τυπικά εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα όπως πυρετός, εξάνθημα και πόνος στις αρθρώσεις, ωστόσο στη χώρα μας είχε θορυβήσει ειδικούς και γονείς μετά τον ξαφνικό θάνατο, στις αρχές του περασμένου Απριλίου, ενός κοριτσιού μόλις 3,5 ετών από οξεία μυοκαρδίτιδα, η οποία είχε συνδεθεί με τον παρβοϊό. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν το διάστημα από τα τέλη του 2023 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, δείχνουν αύξηση των λοιμώξεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συνακόλουθα καταγράφεται και αύξηση στα σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από παρβοϊό σε παιδιά και περιστατικά θανάτων, κυρίως σε νεογέννητα, λόγω λοίμωξης της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη που οδήγησε σε λοίμωξη του εμβρύου (συγγενής λοίμωξη).

Διαβάστε ακόμα: Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την λοίμωξη από παρβοϊό

Παρβοϊός: Οι γονείς δεν έχουν κανένα λόγο για να ανησυχούν ιδιαίτερα

Η παρατηρούμενη αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα βάζει σε κίνδυνο ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι έγκυοι, οι ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες και οι ανοσοκατασταλμένοι. Η παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, μιλώντας στην «Απογευματινή», ήταν καθησυχαστική: «Οι γονείς δεν έχουν κανένα λόγο για να ανησυχούν ιδιαίτερα για τον παρβοϊό. Πρόκειται για μία κοινή ίωση, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτοϊώμενη, η οποία περνά με αντιπυρετικά, εφόσον συνοδεύεται και από πυρετό. Σπάνια μπορεί να κάνει σοβαρές επιπλοκές.

Ο παρβοϊός, γνωστός και ως λοιμώδες ερύθημα ή πέμπτη νόσος, είναι μεταδοτικός μέσω της αναπνευστικής οδού. Συνήθως προσβάλλει παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ξεκινάει με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί μία επιπλοκή του παρβοϊού, ωστόσο συναντάται σε μικρό ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση η σκέτη λοίμωξη από παρβοϊό αποτελεί μία εντελώς διαφορετική περίπτωση από τη μυοκαρδίτιδα». Οι ειδικοί του ECDC καλούν σε επαγρύπνηση τους υγειονομικούς, καθώς και τις εγκύους που εργάζονται κοντά σε παιδιά να ελέγξουν την κατάσταση των αντισωμάτων τους.