Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων SMS.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2.800.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών, είτε αυτοί είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ, που θα μπορούν να προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία όλης της χώρας, αλλά και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Δωρεάν self tests - Ποια θα είναι η διαδικασία

Οι πολίτες δικαιούχοι, ηλικίας 50-69 ετών, που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ώστε να προσέλθουν σε φαρμακείο της επιλογής τους και να παραλάβουν δωρεάν το self test ανίχνευσης αίματος κοπράνων. Σε περίπτωση που δυσκολεύονται να κάνουν μόνοι τους το τεστ, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τον φαρμακοποιό.

Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής τους και να λάβουν το self test μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Μετά τη διενέργεια του self test, σύμφωνα με τις οδηγίες στο self test kit, ο δικαιούχος ενημερώνει για το αποτέλεσμα το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Μέσω ειδικής εφαρμογής το φαρμακείο καταχωρίζει το αποτέλεσμα της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας, είτε αυτό είναι αρνητικό είτε θετικό, είτε άκυρο.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1sog8s9wg6p)

Και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης

Με βάση τα αποτελέσματα και των ερωτήσεων διαλογής, οι πολίτες θα παραπέμπονται για διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, αφού λάβουν SMS ή e-mail με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για τη διενέργεια της εξέτασης. Τόσο οι πολίτες με άυλη συνταγογράφηση όσο και εκείνοι που δεν την έχουν ενεργοποιήσει μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κέντρα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος η διαδικασία επαναλαμβάνεται άπαξ.

Εφόσον διαπιστωθούν ευρήματα που χρήζουν επεμβατικής αντιμετώπισης κατά τη διαγνωστική κολονοσκόπηση, τότε ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα λάβει SMS ή e-mail με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για τη διενέργεια επεμβατικής κολονοσκόπησης σε εξειδικευμένα κέντρα που πληρούν τις προδιαγραφές, τις οποίες έχει θέσει η ΕΕΔΥ. Οι δικαιούχοι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κέντρα που θα βρουν στον ιστότοπο www.colon.gov.gr, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, δίνοντας απλώς τον ΑΜΚΑ τους.