Κλιματιστικό και καύσωνας: Ποια είναι η σωστή χρήση του - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Πώς συνδέεται με την υγεία μας και πώς πρέπει να το συντηρούμε
Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού έχει κάνει την εμφάνισή του και πολλοί αναζητούν δροσιά μέσα στα σπίτια τους, κάτω από το κλιματιστικό. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για σωστή χρήση των κλιματιστικών κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συστήνει μια σειρά από μέτρα στους καταναλωτές.
Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται μάλιστα οι οδηγίες αυτές σε περίπτωση που πάσχουμε από αλλεργίες, ρινίτιδα, ξηροφθαλμία, μυαλγία και άλλα προβλήματα υγείας. Στην ουσία δεν κινδυνεύουμε από το κλιματιστικό, αλλά από την κακή χρήση του.
Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία
Απαντήσεις δίνει, ο Δημήτρης Κοντούσιας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, ο οποίος μίλησε για την θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε το κλιματιστικό για μεγαλύτερη οικονομία, ενώ εξήγησε ότι η διαφορά θερμοκρασίας, που μπορούν να δώσουν στον χώρο μας, σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία, είναι στην καλύτερη περίπτωση από 12 έως 14 βαθμούς.
«Με αυτό το δεδομένο, όταν μιλάμε για καλοκαιρινές θερμοκρασίες 35 και 36 βαθμών Κελσίου, προσωπικά στο σπίτι μου δε βάζω το air condition ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς. Διαφορετικά το μόνο που θα κάνουμε είναι να πληρώνουμε ρεύμα και τίποτε άλλο, αφού τα μηχανήματα δεν μπορούν να κατεβάσουν θερμοκρασίες πιο χαμηλά. Άντε να το βάλουμε και στους 24 βαθμούς»
Πόσο ρεύμα «καίει» ανά ώρα
Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, ανάλογα με το κλιματιστικό και την παλαιότητα ενός μηχανήματος που υπάρχει στον χώρο μας, η κατανάλωση σε χρήματα μπορεί να κυμαίνεται από 0,10 έως 0,15 ευρώ/ ώρα. Άρα αν έχουμε σε λειτουργία επί 24 ώρες ένα κλιματιστικό η ημερήσια χρέωση μπορεί να φτάνει ακόμη (24ώρες x 0,15 ευρώ) και τα 3,6 ευρώ.
«Έχουμε φροντίσει για την καθαριότητα του κλιματιστικού»
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη είναι σημαντικό για την υγεία μας, πριν τεθεί σε λειτουργία το κλιματιστικό να έχει καθαριστεί.
«Αν μάλιστα είναι και πάρα πολύ παλιό, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι όπως έχουν εξηγήσει και οι τεχνικοί, ο αέρας αυτός δεν εναλλάσσεται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για τα σωματίδια και τη νόσο των Λεγεωνάριων (οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος)».
«Δεν καθόμαστε διαρκώς κάτω από το air condition»
Όπως πρόσθεσε, τις ημέρες που θα χτυπήσει ο καύσωνας, δε θα πρέπει να καθόμαστε συνέχεια κάτω από το κλιματιστικό.
«Μπορούμε να ανάβουμε ανά 2 ώρες το air condition, αν δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, αλλά από κει και πέρα, αν το σπίτι έχει μια καλή θερμοκρασία δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αν πάρουμε το ιατρικό σκέλος, δεν είναι υγιεινή η (διαρκής) χρήση του air condition. Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ένα air condition αναμμένο και να έχουμε θερμοκρασίες χαμηλές στο σπίτι μας».
«Μία νορμάλ θερμοκρασία είναι γύρω στους 21- 22- 23 βαθμούς Κελσίου».
Ποιες ώρες πρέπει να αερίζουμε το σπίτι
Όπως συμπλήρωσε η κ. Παγώνη, τις ώρες που θα υπάρχει ο καύσωνας, ιδιαίτερα το μεσημέρι, δεν μπορούμε να ανοίγουμε τα παράθυρα και να αερίζουμε το σπίτι, καθώς τα δωμάτια θα ζεσταθούν πάρα πολύ.
«Μπορούμε να αερίζουμε το σπίτι αργά, τις βραδινές ώρες και νωρίς, τις πολύ πρωινές ώρες».
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις συνθήκες καύσωνα, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
Παράλληλα, λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
Τέλος, κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).
«Η εφαρμογή των παραπάνω, κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή με ενέργεια όλων των πολιτών», τονίζει το υπουργείο.
Πώς να καθαρίσετε το κλιματιστικό σε 5 απλά βήματα
Βήμα 1ο: Απενεργοποίησε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Προτού ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία συντήρησης του κλιματιστικού σου είναι απολύτως απαραίτητο να κλείσεις την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Βγάλε, λοιπόν, το μηχάνημα από την πρίζα για να ξεκινήσουμε τη δουλειά!
Βήμα 2ο: Άνοιξε το καπάκι της μονάδας.
Θα χρειαστείς μια σκάλα για να προσεγγίσεις την μονάδα του κλιματιστικού σου. Μόλις ανέβεις, θα δεις ότι στις άκρες του air-condition υπάρχουν δύο ειδικές εγκοπές. Σήκωσε τα χέρια σου σε αυτές ώστε να ανασηκώσεις το καπάκι.
Βήμα 3ο: Αφαίρεσε τα φίλτρα του κλιματιστικού
Μόλις ανασηκώσεις το καπάκι θα δεις μπροστά σου τα φίλτρα του κλιματιστικού. Αυτά στηρίζονται, όπως θα αντιληφθείς, μέσω ειδικών εγκοπών. Σπρώξε τα φίλτρα ελαφρά προς τα πάνω, ώστε να αποδεσμευτούν και τράβηξε τα αργά και προσεκτικά.
Βήμα 4ο: Καθάρισε τα φίλτρα
Πρωταρχικά θα πρέπει να τινάξεις τα φίλτρα σε κάποιον εξωτερικό χώρο, ώστε να φύγει το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης. Στη συνέχεια γέμισε μία λεκάνη με ισόποση ποσότητα νερού και λευκού ξυδιού. Τοποθέτησε τα φίλτρα στη λεκάνη για περίπου μία ώρα και άφησε το μείγμα να δράσει. Τώρα μένει να τα απλώσεις για να στεγνώσουν. Όση ώρα αναμένεις, καθάρισε τη μονάδα κλιματιστικού σου με ένα μαλακό πανί ή ακόμα καλύτερα με την ηλεκτρική σκούπα για να ρουφήξει τη σκόνη.
Βήμα 5ο: Επανατοποθέτησε τα φίλτρα
Ο καθαρισμός φίλτρων του κλιματιστικού έχει ολοκληρωθεί. Ήρθε η ώρα να τα τοποθετήσεις πίσω στη θέση τους. Πιάνοντας τα από το σημείο όπου βρίσκονται οι εγκοπές, σπρώξε ελαφρά τα φίλτρα προς τα μέσα. Κλείσε το καπάκι και σύνδεσε το air – condition πίσω στην πρίζα!