Εξαρση κακοήθων νεοπλασιών σημειώθηκε στις ΗΠΑ ήδη από τους πρώτους μήνες εμφάνισης της COVID-19. Αν και ακόμα πρώιμα, τα στοιχεία από αρκετά ιδρύματα για τον καρκίνο παραπέμπουν σε πλήθος περιπτώσεων ασθενών με πολλαπλούς τύπους καρκίνου που εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα, καθώς και σε αυξημένη συχνότητα σπάνιων μορφών καρκίνου, όπως γράφει η «Washington Post».

Το φαινόμενο δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς παρατηρείται ήδη από τους πρώτους μήνες εμφάνισης του κορωνοϊού. Εργασία που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο «Lancet Oncology» με στοιχεία σε παναμερικανικό επίπεδο κατέγραψε μεγάλη αύξηση της νόσου σταδίου 4 (το πιο σοβαρό) σε πολλούς τύπους καρκίνου στα τέλη του 2020, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Η ιδέα ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο δεν είναι νέα.


Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει αυτή την πιθανότητα από τη δεκαετία του 1960 και σήμερα οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 15%-20% όλων των καρκίνων παγκοσμίως προέρχεται από μολυσματικούς παράγοντες όπως ο HPV, ο Epstein-Barr και η ηπατίτιδα Β.

Τι λένε οι έρευνες για τη σύνδεση εμφάνισης καρκίνων και κορωνοϊού

Παθολόγοι από την Ιατρική Σχολή του Αρκάνσας ανέφεραν το 2021 στο περιοδικό «Communications Biology» ότι οι πρωτεΐνες SARS-CoV-2 τροφοδότησαν την αναπαραγωγή ενός ιού έρπητα που θεωρείται από τους σημαντικότερους ιούς που οδηγούν σε καρκίνο.

Ειδικά για την COVID-19 κάποιες πρώιμες μελέτες υποστηρίζουν ότι προκαλεί «καταιγίδα φλεγμονών» που θεωρητικά μπορεί να επιδεινώσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ότι ο κορωνοϊός καταστρέφει το σώμα προκύπτει και από νεκροψίες ανθρώπων που πέθαναν από COVID-19, καθώς εντοπίστηκε πρόωρα γερασμένος ιστός.

Άλλοι ειδικοί απορρίπτουν αυτές τις ερμηνείες και αποδίδουν την αύξηση των περιστατικών στις διαταραχές στην υγειονομική περίθαλψη που προκάλεσε η πανδημία, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να καθυστερήσουν τις εξετάσεις.