Την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας σθενάζουν λόγω έλλειψης προσωπικού, τα επίσημα στοιχεία σπρώχνουν την υγεία στην εντατική. Δεκάδες υπάλληλοι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, αφού οι μισθοί και οι εργασιακές συνθήκες πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Οι διαφορές στις απολαβές με χώρες του εξωτερικού είναι χαοτικές, με αποτέλεσμα οι γιατροί να φεύγουν. Όσοι επιστρέφουν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και κανείς στον δημόσιο. Μεσα σ' αυτό το κλίμα, ο Άρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2017 στους μισθούς των γιατρών στο ΕΣΥ.

«Κουνάνε μαντήλι» οι γιατροί στο ΕΣΥ

Οι ασθενείς χαρακτηρίζουν ήρωες τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που παλεύουν καθημερινά. Όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω, 300 υπάλληλοι από το υγειονομικό κομμάτι φεύγουν.και δεν αναπληρώνονται. Δε βγαίνουν σε σύνταξη. Πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής», λέει στο STAR ο κ. Γιαννακος της ΠΟΕΔΗΝ.

Μισθοί και υποδομές στέλνουν υγειονομικούς στο εξωτερικό

Ένας επιμελητής γιατρός στην Ελλάδα παίρνει 1850 ευρώ καθαρά και ένας νέος νοσηλευτής 800. Στο Βέλγιο, ο καθαρός μισθός του αντίστοιχου γιατρού είναι 4700 ευρώ και του νοσηλευτή 2450. Όσον αφορά στους ειδικευόμενους γιατρούς; Στην Ελλάδα ο καθαρός μισθός είναι 1200 ευρώ και στην Μεγάλη Βρετανία 6000.

Να λάβουμε υπόψιν μας τις διαφορές στο κόστος διαμονής και διαβίωσης γιατί στις Βρυξέλλες το ενοίκιο για ενα δυάρι διαμέρισμα κοστίζει τουλάχιστον 1000 ευρώ, ενώ στο Λονδίνο το λιγότερο 1200 λίρες. Ίσως γι' αυτό όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα κοιτούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα.

«Πώς να γυρίσει κάποιος πίσω; Μπορεί να πάει να δουλέψει κάποιος στη Σαντορίνη που το ενοίκιο είναι όσο ο μισθός του; Όχι. Ο τελευταίο υγειονομικός θα κλείσει την πόρτα», προσθέτει ο Γιαννακος.