Η ''Πλανητική Δίαιτα'' που προστατεύει από πρόωρο θάνατο: Η νέα διατροφή-θαύμα που είναι ασπίδα για την καρδιά και ωφελεί τον πλανήτη
Τι δείχνει έρευνα
Η λεγόμενη ''Πλανητική Δίαιτα'' μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από πλήθος παθολογικών αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη και των πνευμονοπαθειών
Διαβάστε ακόμα: Διαλειμματική νηστεία: Νέα έρευνα τη συνδέει με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου
Πού στοχεύει η Πλανητική Δίαιτα
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition», η λεγόμενη «Πλανητική Δίαιτα» μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από πλήθος παθολογικών αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη και των πνευμονοπαθειών. «Η αλλαγή του τρόπου διατροφής μας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής. Και ό,τι είναι πιο υγιεινό για τον πλανήτη, είναι και πιο υγιεινό για τους ανθρώπους» δήλωσε ο δρ. Walter Willett, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Μασαχουσέτη. Η «Πλανητική Δίαιτα» δίνει έμφαση σε μια ποικιλία τροφίμων ελάχιστα επεξεργασμένων, αλλά επιτρέπει τη μέτρια κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφών, όπως:
- Λαχανικά
- Φρούτα
- Προϊόντα ολικής αλέσεως
- Όσπρια
- Ξηροί καρποί
Παράλληλα, συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.
Το «πιάτο» γεμίζει ως εξής: Περίπου το μισό θα πρέπει να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα. Το άλλο μισό θα πρέπει να περιέχει: δημητριακά ολικής αλέσεως, τρόφιμα που αποτελούν πηγές φυτικής πρωτεΐνης (όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι), ακόρεστα φυτικά έλαια και, προαιρετικά και σε μικρές ποσότητες, πηγές ζωικής πρωτεΐνης (μοσχάρι, αρνί, πουλερικά, αυγά, ψάρια).Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 200.000 άτομα
Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 200.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν σημαντικά χρόνια νοσήματα και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους κάθε τέσσερα χρόνια, για διάστημα έως και 34 χρόνια. Το 10% των συμμετεχόντων που συμμορφωνόταν περισσότερο με την «Πλανητική Δίαιτα» διέτρεχε 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που τηρούσαν λιγότερο τη δίαιτα. Μαζί με τα οφέλη για την υγεία, βρέθηκε επίσης ότι η δίαιτα μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 29% και τις ανάγκες σε λιπάσματα κατά 21%.