Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, επειδή, όπως ισχυρίζονται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η κατάργηση του θεσμού, ζητούν όλα τα σωματεία των εργαζομένων στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας μας.

Όπως ανακοίνωσαν το Πανελλήνιο Δίκτυο φορέων της Πρόληψης και το Σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, οι εργαζόμενοι θα προβούν την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιουνίου σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Υγείας και έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης σκοπεύουν να καταθέσουν αρμοδίως υπόμνημα με τα αιτήματα του Σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης. Για τον σκοπό αυτό προκηρύχθηκε επίσης για την Τετάρτη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ.

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί Γενική συνέλευση των μελών του σωματείου, στις 2 μ.μ., στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), ενώ θα ακολουθήσει από τις 5:30 μ.μ. έως τις 10 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, η “Πανελλαδική Εκδήλωση Διαμαρτυρίας ενάντια στη σχεδιαζόμενη κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης”. Οι φορείς κάνουν κάλεσμα για συμμετοχή και στήριξη από όλους όσοι πιστεύουν ότι η πρόληψη των εξαρτήσεων στην κοινότητα, μέσα από το καθημερινό έργο των Κέντρων πρόληψης, είναι απαραίτητη.

Δεν καταργούνται

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, πάντως, ρυθμίσεις για τον θεσμό και τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης δεν θα περιλαμβάνονται στο επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο επεξεργάζεται εδώ και μήνες ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Συνεπώς, η δραστηριότητα των Κέντρων Πρόληψης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα έως το 2027 και όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα, χωρίς την παραμικρή τροποποίηση ή άλλη παρέμβαση.

Μετά το πέρας του 2027 το Επιστημονικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), το οποίο θα συγκροτηθεί με τον νέο νόμο του υπουργείου Υγείας, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της δραστηριότητας των Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα και θα εισηγηθεί αναλόγως προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οπότε θα υπάρξει, τότε, αντίστοιχη ρύθμιση για το μέλλον του θεσμού.