Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την άνοδο της γρίπης των πτηνών H5N1, η οποία πρόσφατα εκτοξεύτηκε.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούνται να δράσουν γρήγορα για να σταματήσουν την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο χρόνος ολοκληρώνεται για να ληφθούν προληπτικά μέτρα, διαφορετικά η ανθρωπότητα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με το βαρέλι μιας πανδημίας που θα μπορούσε να είναι «χειρότερη από τον Covid».

Η ικανότητα της να προσαρμόζεται στον άνθρωπο

Οι φόβοι για την άνοδο της γρίπης των πτηνών H5N1 έχουν εκτοξευθεί πρόσφατα, με ορισμένους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ικανότητά της να προσαρμόζεται στον άνθρωπο.

Ο Δρ Leonard Mermel, ιατρικός διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας & Πρόληψης Λοιμώξεων, Lifespan Healthcare System, έγραψε στο Providence Journal ότι, «οι μαστοί αγελάδων περιέχουν κύτταρα με υποδοχείς που χρησιμοποιούνται από τον ιό H5N1 για να προσκολλώνται στους αεραγωγούς των πτηνών και που επιτρέπουν στον H5N1 ιός να προσκολληθεί στους ανθρώπινους αεραγωγούς.

«Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια ιοί H5N1 σε έναν μαστό αγελάδας με υποδοχείς για τους ανθρώπινους αεραγωγούς και δεδομένου ότι ο H5N1 είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται γρήγορα, ο μαστός της αγελάδας είναι ένα πιθανό αγγείο ανάμειξης όπου μια μετάλλαξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατά προτίμηση δέσμευση του ιού H5N1 στα ανθρώπινα κύτταρα», ανέφερε.

Συνέχισε προειδοποιώντας ότι, «τέτοιες δυνατότητες μας βάζουν στον γκρεμό μιας πανδημίας που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει ή να ξεπεράσει την πανδημία γρίπης του 1918».