Εδώ και πολύ καιρό έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ οι νέες υποπαραλλαγές του νέου κορονοϊού, οι οποίες ανήκουν στο στέλεχος Οµικρον και στην παραλλαγή JN.1. Εχουν ονοµαστεί KP.2 και KP.1.1, αλλά µαζί είναι γνωστές µε το παρατσούκλι FLiRT.

«∆εν έχω καµία αµφιβολία ότι η τρέχουσα αύξηση της διασποράς του ιού, αλλά και των εισαγωγών ασθενών µε νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της χώρας µας έχει απολύτως σχέση µε την ανάπτυξη των νέων παραλλαγών του νέου κορονοϊού, FLiRT, και στην Ελλάδα», δηλώνει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιστηµονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), Γκίκας Μαγιορκίνης. Καθησυχαστικός εµφανίζεται στα «Π» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE), Ηλίας Μόσιαλος: «∆εν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες εξαιτίας των παραλλαγών FLiRT διεθνώς και στη χώρα µας».

Αύξηση των κρουσµάτων παρατηρείται στην Ιταλία και το Ηνωµένο Βασίλειο, αλλά χωρίς τη δυναµική που απαιτείται ώστε να προκαλέσουν άµεσα ένα νέο επιδηµικό κύµα

Πράγµατι, λοιπόν, οι παραλλαγές FLiRT µπορεί να έχουν προκαλέσει αύξηση των νέων κρουσµάτων του νέου κορονοϊού, αλλά και των νέων εισαγωγών ασθενών µε νόσο COVID-19 στα νοσοκοµεία σε 23 χώρες του κόσµου, µεταξύ των οποίων στην Ιταλία και το Ηνωµένο Βασίλειο. Ωστόσο δεν φαίνεται ότι έχουν τη δυναµική εκείνη που απαιτείται για να προκαλέσουν άµεσα ένα νέο επιδηµικό κύµα του νέου κορονοϊού. Αυτό γιατί οι αυξήσεις που παρατηρούνται ξεκινούν από πολύ χαµηλή βάση διασποράς της νόσου. Οι υποπαραλλαγές FLiRT ευθύνονται ήδη στη Βρετανία για τουλάχιστον το 40% επί του συνόλου των νέων κρουσµάτων της λοίµωξης COVID-19. Από τότε που εµφανίστηκαν παρατηρείται αύξηση στις λοιµώξεις. Στην Αγγλία, την πρώτη εβδοµάδα του περασµένου Μαΐου αυξήθηκαν κατά 17,9%. Επιπλέον, την τελευταία εβδοµάδα του περασµένου Απριλίου αυξήθηκαν κατά 32,6% οι νέες εισαγωγές ασθενών µε COVID-19 στα νοσοκοµεία.

Στις ΗΠΑ οι υποπαραλλαγές KP.2 και KP.1.1 αντιπροσωπεύουν το 35,3% των νέων κρουσµάτων. Η πιο συχνή είναι η ΚP.2, που έχει κυριαρχήσει και προκαλεί το 28,2% από αυτά. Η ΚΡ.1.1 προκαλεί το 7,1%, σύµφωνα µε τα οµοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Σύµφωνα µε όσα δήλωσε, πάντως, η dr Mary Ramsay, διευθύντρια των Προγραµµάτων ∆ηµόσιας Υγείας στη Βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας (UKHSA), «η αύξηση της κυκλοφορίας των νέων παραλλαγών είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός, καθώς η COVID έχει 35% υψηλότερη θνητότητα από τη γρίπη, σύµφωνα µε δεδοµένα του τελευταίου χειµώνα».

Από τη δική τους πλευρά, οι ειδικοί επιστήµονες της θεραπευτικής κλινικής του νοσοκοµείου της Αθήνας «Αλεξάνδρα», Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδηµιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, και Παναγιώτα Ζαχαράκη, βιολόγος, αναφέρουν ότι τα επιδηµιολογικά στοιχεία δείχνουν πως τα κρούσµατα της λοίµωξης COVID-19 µειώθηκαν, µε πολύ λιγότερες µολύνσεις και νοσηλείες σε σχέση µε τον χειµώνα του 2023. Ορισµένοι ειδικοί αναφέρουν ότι οι νέες παραλλαγές θα µπορούσαν να προκαλέσουν καλοκαιρινή αύξηση των κρουσµάτων της λοίµωξης COVID-19. Οµως, τα CDC των ΗΠΑ αναφέρουν, αντιθέτως, πως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η παρουσία του νέου κορονοϊού στα λύµατα στις ΗΠΑ µειώνεται σταθερά και διαρκώς από τον περασµένο Ιανουάριο και εντεύθεν και επί του παρόντος είναι «ελάχιστη».



*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»