Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για το θάνατο 2,6 εκατ. ανθρώπων κάθε χρόνο. Η τελευταία έκθεση του οργανισμού για το αλκοόλ και την υγεία δείχνει ότι το αλκοόλ προκαλεί σχεδόν έναν στους είκοσι θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Ειδικότερα, σε αυτό οφείλονται, μεταξύ άλλων, θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, πράξεις βίας και μια πληθώρα ασθενειών και διαταραχών.

Σύμφωνα με την έκθεση, 2,6 εκατ. θάνατοι αποδόθηκαν στο αλκοόλ το 2019 -με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία-, αριθμός που αντιστοιχεί στο 4,7% των θανάτων παγκοσμίως το συγκεκριμένο έτος. Τα τρία τέταρτα των θανάτων αυτών αφορούν άνδρες.


*Διαβάστε ακόμα: Παχυσαρκία: Μείζων κίνδυνος για την υγεία των πολιτών σε όλη τη νότια Ευρώπη

«Η χρήση ουσιών βλάπτει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία, αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ψυχικών νοσημάτων και οδηγεί κάθε χρόνο σε εκατομμύρια θανάτους, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανακοίνωσή του.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παρατηρείται «μια ορισμένη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και συναφών ασθενειών από το 2010 παγκοσμίως». Εντούτοις, «τα προβλήματα υγείας και τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η κατάχρηση αλκοόλ παραμένουν απαράδεκτα υψηλά» ανέφερε ο Γκεμπρεγέσους, ο οποίος τόνισε ότι οι νέοι πλήττονται δυσανάλογα. Περίπου 209 εκατ. άνθρωποι ήταν εξαρτημένοι από το αλκοόλ το 2019, δηλαδή το 3,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Ευρώπη καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης, με 9,2 λίτρα αλκοόλ ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με 7,5 λίτρα. Η χαμηλότερη κατανάλωση εντοπίζεται κυρίως σε μουσουλμανικές χώρες στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, τονίζει η έκθεση.

Κατά μέσο όρο, ένας πότης κατανάλωνε 27 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα το 2019, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με δύο ποτήρια κρασί, δύο μπίρες ή δύο σφηνάκια σκληρό ποτό.