Σε πλήρη εφαρµογή θα είναι από τον ερχόµενο Σεπτέµβριο στη χώρα µας το πρόγραµµα για την καταπολέµηση της παιδικής παχυσαρκίας, νόσου η οποία λαµβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη Νότια Ευρώπη. Μάλιστα, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (ΠΟΥ) τη χαρακτηρίζει «κρίση» και τη θεωρεί ζήτηµα δηµόσιας υγείας. Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσµου αλλά και των ειδικών, το υπουργείο Υγείας και ο ΠΟΥ Ευρώπης διοργάνωσαν την περασµένη εβδοµάδα µια σειρά εκδηλώσεων µε έµφαση στην παιδική παχυσαρκία. Στο φόρουµ, µε τίτλο «Από τα δεδοµένα στην πράξη: Υλοποιώντας πολιτικές για τη µείωση της παχυσαρκίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης», συµµετείχαν ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσιάζοντας το πρόγραµµα για την καταπολέµηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά.

Διαβάστε ακόμα: Παχυσαρκία: Μείζων κίνδυνος για την υγεία των πολιτών σε όλη τη νότια Ευρώπη

Το πρόβλημα - Σχεδόν ένα στα οκτώ παιδιά ηλικίας 7-8 ετών στις ευρωπαϊκές χώρες είναι παχύσαρκο

Σχεδόν ένα στα οκτώ παιδιά ηλικίας 7-8 ετών στις ευρωπαϊκές χώρες είναι παχύσαρκο. Οι χώρες του Νότου, ιδιαιτέρως η Κύπρος, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ισπανία, έχουν τους υψηλότερους δείκτες σε αυτές τις ηλικίες, ενώ τους χαµηλότερους εµφανίζουν πιο βόρειες χώρες, όπως η Τσεχία, η ∆ανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, αλλά, παρότι αρκετά νότια, και η Γαλλία. Αν και η Ελλάδα και η Ιταλία είχαν µια πτωτική τάση στη διάδοση της νόσου, σε σχέση µε τη δεκαετία του 2000, το ποσοστό παραµένει υψηλό. Ως προς το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας κάτω από τα 5 έτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη. Στα ηλικιακά γκρουπ 5-9 ετών είναι στη δεύτερη θέση, ενώ στην ηλικία 10-19 ετών κατατάσσεται πρώτη. Το ζήτηµα, σίγουρα, είναι πολυπαραγοντικό και είναι λάθος κάποιοι να ρίχνουν ευθύνες στα παιδιά. Η παχυσαρκία συνδέεται µε το περιβάλλον, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωµατικής δραστηριότητας. Οσο πιο πολύ το περιβάλλον ευνοεί τον πρόχειρο και ανθυγιεινό τρόπο ζωής, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η παχυσαρκία. Το υπουργείο προχωρά στην πρωτοβουλία για το Εθνικό Πρόγραµµα για την Παιδική Παχυσαρκία στοχεύοντας στη διασφάλιση ενός υγιούς ξεκινήµατος προκειµένου να αλλάξει το περιβάλλον που δηµιουργεί την παχυσαρκία.

Οι δράσεις

Το πρόγραµµα περιλαµβάνει πληθώρα δράσεων, από δράσεις εκπαίδευσης των παιδιών, των γονέων, των δασκάλων και των επαγγελµατιών Υγείας µέχρι και ιατρικές εξετάσεις, παροχή υγιεινών τροφίµων σε οικογένειες που αδυνατούν να τα προµηθευτούν, συνεδρίες µε διατροφολόγους και µαθήµατα υγιεινής µαγειρικής. Το πρόγραµµα έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά σε 59 σχολεία και από το νέο σχολικό έτος θα εφαρµοστεί καθολικά, σε εθνικό επίπεδο.

Παρέχουµε στα παιδιά και στις οικογένειές τους δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους και γιατρούς, καθώς και ψηφιακά εργαλεία

Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, «παρέχουµε στα παιδιά και στις οικογένειές τους δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους και γιατρούς, καθώς και ψηφιακά εργαλεία, τα οποία µπορούν να χρησιµοποιήσουν τόσο οι οικογένειές τους όσο και τα ίδια, ανάλογα µε το αναπτυξιακό τους επίπεδο. Και επίσης διευκολύνουµε τις οικογένειες ώστε να συνδεθούν µεταξύ τους και να δηµιουργήσουν τοπικά δίκτυα, στα οποία, πραγµατικά, να µπορέσουµε να προωθήσουµε δραστηριότητες υγιεινής ζωής, δεξιότητες υγιεινής ζωής και να εστιάζουµε στη θετική πλευρά της υγείας, η οποία είναι η προώθηση των υγιεινών δράσεων και συµπεριφορών ζωής. Παράλληλα, έχουµε αναπτύξει και µια στρατηγική αύξησης της ευαισθητοποίησης, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που συνδέονται µε τις βασικές συµπεριφορές υγείας. Θέλουµε να µάθουµε στα παιδιά ότι το υγιεινό φαγητό είναι νόστιµο φαγητό.

Στη χώρα µας η απουσία ενός οργανωµένου συστήµατος πρόληψης, όλα αυτά τα χρόνια, οδήγησε σε ένα τεράστιο κενό στη φροντίδα του εαυτού µας. Αυτό το κενό προσπαθούµε να καλύψουµε µαζί µε τον υπουργό κ. Γεωργιάδη, επειδή είναι το πιο σηµαντικό ζήτηµα, το οποίο αφορά το παρόν και το µέλλον µας. Η προσπάθεια µείωσης των παραγόντων κινδύνου που ευθύνονται για τα χρόνια νοσήµατα και τους πρόωρους θανάτους εξαιτίας αυτών στην πατρίδα µας είναι το µεγάλο εθνικό στοίχηµα, καθώς έτσι µπορούµε να κερδίσουµε µέχρι 15 χρόνια ζωής». Κατά τη διάρκεια της οµιλίας του στις εκδηλώσεις του ΠΟΥ, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε την παιδική παχυσαρκία ως «µία από τις πιο κρίσιµες προκλήσεις που αντιµετωπίζουµε σήµερα στη δηµόσια Υγεία, ένα ζήτηµα που απειλεί τη µελλοντική υγεία και ευεξία των παιδιών του έθνους µας. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσηµης µεσογειακής διατροφής, αντιµετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της. Είναι σοκαριστικό να αναγνωρίσουµε ότι το 60% των ενηλίκων µας και ένα στα τρία παιδιά µας ζουν µε υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Αυτή η έντονη αντίθεση µε την πλούσια παράδοσή µας στην υγιεινή διατροφή είναι µια επείγουσα έκκληση για επανεξέταση της προσέγγισής µας. Στην Ελλάδα έχουµε τη γνώση, την παράδοση και το κοινοτικό πνεύµα για να αναστρέψουµε αυτήν την τάση. Ωστόσο, απαιτείται µια συντονισµένη προσπάθεια από όλους τους τοµείς της κοινωνίας - την κυβέρνηση, τους επαγγελµατίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες. Χρωστάµε στα παιδιά µας να δηµιουργήσουµε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει υγιεινές επιλογές και προάγει τη διά βίου ευεξία». Το Εθνικό Πρόγραµµα για την καταπολέµηση της παιδικής παχυσαρκίας υλοποιείται σε συνεργασία µε τη UNICEF, µε χρηµατοδότηση από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»