Τι να κάνετε αν πατήσετε αχινό - Οι δύο τύποι δηλητηριωδών αγκαθιών
Αναλυτικά τα βήματα
Πόσο απέχει να μετατραπεί μια τέλεια μέρα στην παραλία σε οδυνηρή εμπειρία; Κυριολεκτικά ένα... βήμα
Ξέρεις πόσο απέχει να μετατραπεί μια τέλεια μέρα στην παραλία σε οδυνηρή εμπειρία; Κυριολεκτικά ένα... βήμα.
Το βήμα που θα πατήσεις, προφανώς κατά λάθος, έναν αχινό.... Αν δεν σου έχει συμβεί (ακόμα), φρόντισε να προσέχεις περισσότερο που πατάς όταν μπαίνεις και όταν βγαίνεις από το νερό. Κι αν τελικά σου συμβεί, καλό θα είναι να κάνεις τα σωστά πράγματα ώστε να υποφέρεις λιγότερο. Γιατί θα υποφέρεις, είναι το μόνο σίγουρο... Πριν φτάσουμε στις συμβουλές ωστόσο, ας κάνουμε τις... συστάσεις.
Το σχήμα των αχινών
Οι αχινοί έχουν στρογγυλό σχήμα και είναι καλυμμένοι με αγκάθια. Δεν είναι επιθετικοί και υπάρχουν παντού στον πλανήτη. Συνήθως τους συναντάμε σε ρηχά νερά και σε σημεία της θάλασσας όπου υπάρχουν βράχια ενώ συχνά κρύβονται σε αμμώδεις περιοχές του βυθού. Υπάρχουν περίπου 950 (!) διαφορετικά είδη αχινών και συνεπώς ποικίλλει και το μέγεθος του πόνου που αισθανόμαστε αν πατήσουμε κάποιον.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι δηλητηριωδών οργάνων / αγκαθιών των αχινών. Τα πιο μεγάλα και τα μικρότερα που έχουν την διεθνή ονομασία «pedicellaria». Τα μεγάλα δημιουργούν πληγές ενώ τα μικρά που βρίσκονται εσωτερικά των μεγάλων είναι εκείνα που απελευθερώνουν το δηλητήριο.
Πόνος, φλεγμονή, κοκκινίλα και ιδρώτας είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες του τσιμπήματος αχινού. Αν ωστόσο πατήσουμε είδος αχινού που είναι πιο δηλητηριώδες υπάρχει περίπτωση οι παρενέργειες να είναι πιο σοβαρές. Π.χ. είναι πιθανό να αισθανθούμε ζαλάδα, αδυναμία, πόνο στους μύες, σοκ, παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή και σε πολύ ακραία περίπτωση ακόμα και θάνατο. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε την ατυχία να πατήσετε αχινό.
Τι να κάνετε αν πατήσετε αχινό
1) Βουτήξτε την πληγή για 30 έως και 90 λεπτά σε ζεστό νερό. Η θερμοκρασία του νερού εξαρτάται από τις αντοχές του καθενός, όσο πιο ζεστό τόσο καλύτερο. Αν σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα (πιθανότατα αυτό θα συμβεί) επαναλάβετε.
2) Πάρτε ένα τσιμπιδάκι και αφαιρέστε προσεκτικά τα αγκάθια από το πόδι. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, κάποια θα βρίσκονται βαθιά και θα σας κάνουν να πονάτε περισσότερο.
3) Καλό θα είναι να χρησιμοποιηθεί λίγος αφρός ή κρέμα ξυρίσματος στην πληγή προκειμένου, ύστερα, με ένα ξυραφάκι να... ξυρίσετε κάποια αγκάθια που δεν είναι τόσο ορατά.
4) Τρίψτε απαλά την πληγή με σαπούνι και νερό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει καλά το σημείο.
5) Μην κλείσετε το τραύμα με κάποιου είδους ταινία, τσιρότο ή λευκοπλάστ. Επιτρέψτε του να «αναπνέει».
6) Αν δείτε ξαφνικά να επιδεινώνεται η κατάσταση (π.χ. να μαζεύει πύον, να πρήζεται ή να κοκκινίζει περισσότερο) καλό θα είναι να επισκεφθείτε ένα φαρμακείο ή έναν γιατρό για πιο εξειδικευμένες συμβουλές ενώ πιθανότατα θα σας χορηγηθούν και αντιβιοτικά ή άλλα κατάλληλα φάρμακα.