Πόσο καιρό έχετε να γελάσετε µε την ψυχή σας; Να ξεκαρδιστείτε, όχι απλά να χαµογελάσετε... Οι περισσότεροι µάλλον πολλές ηµέρες... Και αυτό αποτελεί έναν σηµαντικό δείκτη της ευτυχίας µας - και εδώ φανταζόµαστε ότι κάποιοι ίσως να χαµογελάτε ειρωνικά.

*Διαβάστε εδώ: Σπάνιες παθήσεις: Περίπου πέντε χρόνια κάνουν για να λάβουν διάγνωση οι ασθενείς

Κι όµως, αν καταφέρουµε να βάλουµε στη ζωή µας το γέλιο, ανεξάρτητα από τις καθηµερινές δυσκολίες που αντιµετωπίζουµε λίγο-πολύ οι περισσότεροι, µόνο κέρδος θα είναι!

Σύµφωνα µε όλες τις έρευνες, το γέλιο, εκτός του ότι βελτιώνει την αναπνοή, εξασκεί τους κοιλιακούς µυς και το διάφραγµα, µας παρέχει σηµαντικές φυσικές άµυνες, καθώς δυναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα.

Κυρίως όµως λειτουργεί ως φυσικό αντιγηραντικό στο σώµα και το µυαλό!

Παρ’ όλ’ αυτά, πρόσφατη έρευνα που δηµοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Psychology» δείχνει ότι πλέον γελάµε πολύ λιγότερο και µε την... καρδιά µας! Περίπου µία φορά στις τέσσερις ηµέρες και αν... Συγκεκριµένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συµµετέχοντες στη µελέτη είχαν κατά µέσον όρο 2,5 «κοιλιακά γέλια» την ηµέρα, αλλά αυτό που χαρακτηρίζουµε ως ξεκάρδισµα -έκρηξη γέλιου- το είχαν περίπου µία φορά κάθε τέσσερις ηµέρες.

Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε στην Αυστρία, χώρα που έχει πολλές διαφορές µε την ελληνική νοοτροπία, αλλά τα αποτελέσµατά της δείχνουν την τάση που επικρατεί γενικώς στην Ευρώπη.

Και στο γενικό συµπέρασµα ήταν, µεταξύ άλλων, ότι οι άνθρωποι πλέον γελούν πολύ λιγότερο µε την «καρδιά» τους και όταν συµβαίνει είναι συνήθως τις ώρες εκτός δουλειάς, µε τις γυναίκες να «χαλαρώνουν» όσο µεγαλώνουν, σε αντίθεση µε τους άντρες.


Οι γυναίκες

Συγκεκριµένα, οι συµµετέχοντες ήταν πιο πιθανό να γελάσουν κατά τη διάρκεια µιας βραδιάς -ώρες που είχαν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Επίσης διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες γελούσαν λίγο περισσότερο από τους άνδρες και ότι οι νεότεροι συµµετέχοντες γελούσαν περισσότερο από τους µεγαλύτερους σε ηλικία.

Ειδικότερα η σχέση γέλιου-ηλικίας των ανδρών φαίνεται ότι είναι αντιστρόφως ανάλογη, σε αντίθεση µε τις γυναίκες!

Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της µελέτης, «η πιο προσεκτική αξιολόγηση της επίδρασης -της αλληλεπίδρασηςαποκάλυψε ότι οι γυναίκες έχουν µεγαλύτερη συχνότητα γέλιου όταν είναι µεγαλύτερες, ενώ οι άνδρες παρουσιάζουν µείωση της συχνότητας γέλιου µε την ηλικία».

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η προσωπικότητα επίσης επηρεάζει το γέλιο των ανθρώπων. Για παράδειγµα, τα άτοµα που είχαν µεγαλύτερο φόβο «ότι θα παρεξηγηθούν ή θα χλευαστούν γελούσαν λιγότερο συχνά». Επίσης τα αποτελέσµατα αποκάλυψαν «µια σηµαντική θετική συσχέτιση µεταξύ της συχνότητας των γεγονότων γέλιου και της ευτυχίας».

Συγκεκριµένα, «τα άτοµα που ανέφεραν πιο συχνά γεγονότα γέλιου ανέφεραν επίσης υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε σύγκριση µε εκείνα που ανέφεραν λιγότερα. Επιπλέον, διαπιστώσαµε ότι η σοβαρότητα σχετίζεται σηµαντικά αρνητικά µε τη συχνότητα γέλιου, ενώ η κακή διάθεση και η ικανοποίηση από τη ζωή είχαν θετική επίδραση στη συχνότητα γέλιου».


Εν αναµονή…

Και βέβαια το... αυτονόητο! Σύµφωνα µε την έρευνα, η συχνότητα γέλιου ήταν χαµηλότερη από ∆ευτέρα έως Πέµπτη, αλλά υψηλότερη από Παρασκευή έως Κυριακή.

Συγκεκριµένα, όπως αναφέρεται: «Τις Παρασκευές, τα γέλια στην κοιλιά και οι συχνότητες γέλιου ήταν υψηλότερες -πιθανότατα αναµένοντας το προσεχές Σαββατοκύριακο».

*Οι ερευνητές χρησιµοποίησαν smartphones και φορητούς αισθητήρες για να παρακολουθούν και να αναλύουν το καθηµερινό γέλιο των συµµετεχόντων για τέσσερις εβδοµάδες. *Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από το Τµήµα Ψυχολογίας και Ψυχοδυναµικής, Πανεπιστήµιο Επιστηµών Υγείας Karl Landsteiner, Krems an der Donau (Αυστρία) και το Τµήµα Εργασίας, Οργανωτικής και Ψυχολογίας Μέσων, Πανεπιστήµιο Johannes Kepler, Linz (Αυστρία).

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 30/06/2024