Καινοτόμες θεραπείες και λύσεις που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν, όπως και σημαντικές εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση ακόμα και δύσκολων μορφών καρκίνου εξήγγειλε ότι θα δούμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του «Economist» «Αnnual Economist Government Roundtable», που διεξάγεται στην Αθήνα, ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας επεσήμανε ότι ζούμε σε μία μοναδική, ιστορική εποχή, με την έρευνα και την καινοτομία σε ταχεία ανάπτυξη, η οποία θα οδηγήσει στη «φαρμακευτική αναγέννηση» με λύσεις ακόμη και για τον καρκίνο και στην οποία η χώρα μας κατέχει ήδη αξιοθαύμαστη θέση. Ο ίδιος μάλιστα υποσχέθηκε ότι «θα δούμε καινοτόμα πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί».

Όπως αποκάλυψε ήδη, η Pfizer δοκιμάζει δισεκατομμύρια μόρια, ώστε να ανακαλύψει φάρμακα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά και σε χρονική περίοδο αρκετά μικρότερη από το παρελθόν, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις επιστημονικές εξελίξεις και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Pfizer στον τομέα του καρκίνου, οι οποίες διπλασιάστηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα δώσουν λύσεις που δεν είχαµε ποτέ στο παρελθόν».

Άλμπερτ Μπουρλά: Στόχος η ανάπτυξη εµβολίων για ασθένειες που µέχρι σήµερα δεν ήταν εφικτό

Η Pfizer επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη εµβολίων και αναπτύσσει και νέα εµβόλια παιδιατρικής χρήσης. Όπως είπε, στόχος είναι η ανάπτυξη εµβολίων για ασθένειες για τις οποίες µέχρι σήµερα δεν ήταν εφικτό και προανήγγειλε σηµαντικές εξελίξεις για τον καρκίνο του πνεύµονα, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, και για κακοήθειες στο αίµα.

Αναφερόµενος στο αν ο πλανήτης είναι έτοιµος να αντιµετωπίσει µια νέα πανδηµία ο CEO της Pfizer τόνισε ότι η πρόσφατη πανδηµία «µας έδειξε ότι µια υγειονοµική κρίση µπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική κρίση. Αυτό κινείται σε µεγάλο βαθµό και από τη γεωπολιτική κατάσταση, που οδηγεί σε πόλωση µεταξύ των πληθυσµών. Άρα, θα έλεγα ότι δεν είµαστε καλύτερα προετοιµασµένοι, γιατί τα συστήµατα δεν έµαθαν τι συνέβη σε αυτή την πανδηµία». Όπως εξήγησε, αυτό που έσωσε την ανθρωπότητα ήταν η επιστήµη στα χέρια του ιδιωτικού τοµέα, ο οποίος συνεργάστηκε µε την ακαδηµαϊκή κοινότητα και τις αρµόδιες Αρχές.

«Πρέπει να δηµιουργήσουµε συνθήκες ώστε, αν συµβεί κάτι αντίστοιχο, ο ιδιωτικός τοµέας να µπορεί να παρέµβει ακόµα περισσότερο για να σώσει τον κόσµο», είπε, επισηµαίνοντας και τη νέα συγκυρία, αφού υπάρχουν σηµαντικές εξελίξεις στη βιολογία και τεχνολογία που ενισχύονται από την τεχνητή νοηµοσύνη. Πρόσθεσε επίσης ότι η φαρµακοβιοµηχανία έχει ένα είδος «ανοσίας» στις διάφορες γεωπολιτικές κρίσεις, αφού, όπως ξεκαθάρισε, τα φάρµακα εξαιρούνται από εµπορικούς πολέµους και εµπόδια.

«Αξιοθαύμαστη η Ελλάδα»

Σχετικά µε τη θέση της Ελλάδας στο οικοσύστηµα της καινοτοµίας ο κ. Bourla είπε ότι «η Ελλάδα είναι αξιοθαύµαστη χώρα. Έχει επιστήµονες που, αν τους δοθεί η ευκαιρία, µπορούν να εργαστούν σε µεγάλα projects» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτοµίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που αρχικά είχε πλάνο την ανάπτυξη ενός hub 200 εξειδικευµένων επιστηµόνων και τώρα έχει ξεπεράσει τους 1.000.

«Βρήκαµε ταλαντούχους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά και είµαστε πολύ ικανοποιηµένοι», τόνισε µε έµφαση, σηµειώνοντας επίσης ότι η Ελλάδα στην ΕΕ είναι βασικός υποστηρικτής της καινοτοµίας, που για τη φαρµακοβιοµηχανία είναι εξαιρετικά σηµαντικό. «Είναι σηµαντικό να έχεις κυβερνήσεις που κατανοούν την αξία της καινοτοµίας. Καταλαβαίνουν τι απαιτείται για να αναπτυχθεί η καινοτοµία και ποιες είναι οι συνθήκες για να αναπτυχθεί», κατέληξε.

Δοκιµάζουµε δισεκατοµµύρια µόρια, ώστε να ανακαλύψουµε φάρµακα πιο ασφαλή και αποτελεσµατικά και σε χρονική περίοδο αρκετά µικρότερη από το παρελθόν Άλμπερτ Μπουρλά