Έντονη ανησυχία σε γονείς και κηδεμόνες μικρών παιδιών προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες μία εξαιρετικά σπάνια νόσος, η οξεία μυοκαρδίτιδα εξαιτίας προσβολής από παρβοϊό, από την οποία ένα κοριτσάκι, ηλικίας 2,5 ετών, κατέληξε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) παίδων του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”.

Άλλο ένα κοριτσάκι, ηλικίας 3,5 ετων, το οποίο φοιτούσε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, είχε χάσει τη ζωή του από τη ίδια ακριβώς αιτία στις αρχές του περασμένου Απριλίου.

Με αφορμή τον αδόκητο θάνατο των δύο μικρών κοριτσιών, η παιδίατρος και πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, εξηγεί στα parapolitika.gr:

“Ο παρβοϊός, γνωστός και ως λοιμώδες ερύθημα ή 5η νόσος, είναι μεταδοτικός μέσω της αναπνευστικής οδού. Συνήθως προσβάλλει παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ξεκινάει με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί μία επιπλοκή του παρβοϊού, ωστόσο, συναντάται σε μικρό ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση η σκέτη λοίμωξη από παρβοϊό αποτελεί μία εντελώς διαφορετική περίπτωση από τη μυοκαρδίτιδα”.

*Διαβάστε ακόμα: Παρβοϊός: Το περίεργο σύμπτωμα που "προδίδει" τον ιό - Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει

ECDC: Αύξηση των περιστατικών

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσες πληροφορίες μεταφέρει το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σε πολύ πρόσφατη σχετική έκθεσή του, επισημαίνει σημαντική αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19 από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Νορβηγία. Σημειώνεται ότι, επειδή το νόσημα δεν επιτηρείται, δεν έχουμε διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία για την λοίμωξη από παρβοϊό κατά τα προηγούμενα έτη στη χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 δεν ανήκει στα νοσήματα που βρίσκονται υπό συστηματική επιτήρηση, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση των λοιμώξεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συνακόλουθα καταγράφεται και αύξηση στα σοβαρά περιστατικά λοίμωξης από παρβοϊό σε παιδιά, αλλά και περιστατικά θανάτων, κυρίως σε νεογέννητα, λόγω λοίμωξης της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, που οδήγησε σε λοίμωξη του εμβρύου (συγγενής λοίμωξη).

Η παρατηρούμενη αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα βάζει σε κίνδυνο ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι έγκυες γυναίκες, οι ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες και οι
ανοσοκατασταλμένοι.

Πώς μεταδίδεται

Ο παρβοϊός Β19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (με μεγάλα σταγονίδια που φτάνουν σε ακτίνα τα 2 μέτρα), οπότε προϋποθέτει στενή επαφή με άτομο που έχει λοίμωξη, ή επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και εν συνεχεία μεταφορά του ιού με τα χέρια σε μύτη, μάτια και στόμα και πρόκληση λοίμωξης.

Ένα άτομο που νοσεί είναι πιο μεταδοτικό στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν εμφανίζει πυρετό και συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ενώ σε μετέπειτα στάδια, όπως όταν εμφανιστεί το εξάνθημα της νόσου, είναι πολύ λιγότερο ή καθόλου μεταδοτικό.

Ο παρβοϊός Β19 είναι επίσης δυνατόν να μεταδοθεί με το αίμα (αυξημένος κίνδυνος σε άτομα με συχνές μεταγγίσεις και σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών) και από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο με κίνδυνο για επιπλοκές του εμβρύου όταν η μετάδοση συμβεί στις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.