Ένα πολύ σοβαρό πρόβληµα έλλειψης του περιβόητου και σηµαντικού φαρµακευτικού σκευάσµατος Ozempic, στην περιεκτικότητα των 0,25 mg, ενός φαρµάκου το οποίο χορηγείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αντιµετωπίζουν οι διαβητικοί ασθενείς στη χώρα µας, σύµφωνα µε όσα δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων - Σωµατείων Ασθενών µε Σακχαρώδη ∆ιαβήτη (ΠΟΣΣΑΣ∆ΙΑ), Χρήστος ∆αραµήλας.

*Διαβάστε ακόμα: Ozempic: Φωτιές "μυστήριo" στο πιο trendy φάρμακο της χρονιάς - Τρίτη πυρκαγιά σε έναν μήνα στα κτήρια του φαρμακευτικού κολοσσού Novo Nordisk στη Δανία


Οι σύλλογοι των διαβητικών ζητούν από τον ΕΟΦ να θέσει το σκεύασµα στη λίστα των φαρµάκων σε έλλειψη

«Υπάρχουν 6-7 µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας µας, µεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαµάτα, η Χαλκίδα και η ∆ράµα, στα ιδιωτικά φαρµακεία των οποίων Ozempic των 0,25 mg δεν µπορείς να βρεις. Εχουµε σωρεία συγκεκριµένων καταγγελιών από διαβητικούς ασθενείς γι’ αυτή την κατάσταση», µας εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣ∆ΙΑ.

Μάλιστα, µε αυτά τα δεδοµένα, ο κ. ∆αραµήλας καλεί, µέσω των «Π», τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων (ΕΟΦ), Ευάγγελο Μανωλόπουλο, «να θέσει άµεσα το Ozempic των 0,25 mg στη λίστα των φαρµάκων σε έλλει ψη και όχι σε εκείνα µε περιορισµένη διαθεσιµότητα, όπως ισχύει σήµερα, προκειµένου να καταστεί δυνατό να κινη θούν όλες οι προβλεπόµενες από τον νόµο διαδικασίες για τη σταδιακή αποκατάσταση της διαθεσιµότητας του σκευ άσµατος στην ελληνική αγορά φαρµάκων».

Ο κ. ∆αραµήλας διευκρινίζει µε σαφήνεια τον λόγο για τον οποίο η ΠΟΣΣΑΣ∆ΙΑ διατυπώνει το ως άνω επείγον αίτηµά της: «Είναι προφανές, βάσει της κείµενης νοµοθεσίας της χώρας µας, ότι, εάν ένα φαρµακευτικό σκεύασµα δηλώνε ται επισήµως σε κατάσταση “περιορισµένης διαθεσιµότη τας” και όχι σε κατάσταση “έλλειψης”, τότε το αρµόδιο Ινστιτούτο Φαρµακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) δεν έχει κανένα νόµιµο δικαίωµα να κάνει εισαγωγές στη χώρα µας για το εν λόγω σκεύασµα. Αυτό µπορεί να συµβεί νοµί µως αποκλειστικά και µόνο για τα φαρµακευτικά σκευάσµα τα τα οποία βρίσκονται στη λίστα των “ελλείψεων”».


«Η λύση αργεί» λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων 

Την ίδια στιγµή, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Φαρµάκων (EMA), Emer Cooke, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασµένη εβδοµάδα ανέφερε ότι το πρόβληµα µε τις ελλείψεις του Ozempic πι θανότατα δεν θα λυθεί εντός του 2024.

«∆εν µπορούµε να αγνοήσουµε ότι υπάρχει αύξηση της χρήσης εκτός ενδείξεων από άτοµα που δεν πάσχουν από διαβήτη», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Η χρήση φαρµάκων για τον διαβήτη, όπως το Ozempic, για απώλεια βάρους θα επιδεινώσει τις ελλείψεις, επισηµαίνει ο EMA και καλεί τους γιατρούς να συνταγογραφούν τις θερα πείες µόνο για τις εγκεκριµένες χρήσεις τους και, συγκεκριµέ να, να αποφεύγουν τη συνταγογράφησή τους για απώλεια βάρους που εξυπηρετεί αποκλειστικά αισθητικούς σκοπούς.

Οι καταγγελίες

Χαρακτηριστική, τέλος, είναι η πρόσφατη καταγγελία εκ µέρους του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), σύµφωνα µε την οποία ορισµένοι γιατροί της χώρας µας συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, αλλά απολύτως καταχρη στικά, το Ozempic σε απλώς παχύσαρκους πολίτες. Την καταγγελία του ΠΦΣ επιβεβαίωσε εµµέσως πλην σαφώς µε ανακοίνωσή του ο ίδιος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σύµφωνα µε τον ΠΙΣ, λοιπόν, «η σεµαγλουτίδη (Ozempic) είναι φάρµακο που προορίζεται για την αντιµετώπιση του διαβήτη. Στη χώρα µας χορηγείται σε διαγνωσµένους δια βητικούς ασθενείς µόνο µε ηλεκτρονική συνταγή. Υπάρχει σκεύασµα που βοηθά όσους επιθυµούν να χάσουν βάρος της ιδίας οικογενείας, η λιραγλουτίδη (saxenta), το οποίο πε ριέχει ποσότητα δραστικής ουσίας κατάλληλη γι’ αυτόν τον σκοπό και µεγαλύτερη από την απαιτούµενη για τη ρύθµι ση του διαβήτη. Το φάρµακο αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά».

Ετσι, ο ΠΙΣ συστήνει: «Οι ιατροί οφείλουν να µη συνταγο γραφούν σεµαγλουτίδη για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευ δώς τη διάγνωση του διαβήτη. Οι φαρµακοποιοί οφείλουν να µη χορηγούν τη λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού, εφαρµόζοντας όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρµακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά