Ζούμε στην εποχή, κατά την οποία στη χώρα μας η απλή και αποκλειστική συνταγογράφηση φαρμάκων – ακόμη και σκιαγραφικών φαρμάκων, προκειμένου ο ασθενής να υποβληθεί σε κάποια εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση - θεωρείται κανονικότατη ιατρική πράξη Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είχαν μετατραπεί μέχρι πρότινος, δηλαδή μέχρι την θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού, σε απλούς συνταγογράφους, κατά κύριο λόγο. Για τα πιο δύσκολα και πιο περίπλοκα υπάρχουν, φευ, τα νοσοκομεία...

Έτσι, λοιπόν, στις αρχές του Ιουλίου η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, και την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Θεανώ Καρποδίνη, στην οποία η Εταιρεία υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, η συνταγογράφηση και των σκιαγραφικών φαρμάκων συνιστά ιατρική πράξη. Η ΕΑΕ συμπληρώνει ότι ουδεμία ιατρική πράξη προβλέπεται χωρίς αμοιβή και φορολογικά είναι ανέφικτο να εκτελείται δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών φαρμάκων από ιατρούς ακτινολόγους.

“Πρόκειται για μία άστοχη και παράλογη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, η οποία μάλιστα κάνει και μία αντισυνταγματική διάκριση σε βάρος των ιατρών ακτινολόγων, έναντι των ιατρών άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά αμοιβή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων. Γι' αυτό ζητάμε από τον κύριο υπουργό Υγείας, την άμεση ανάκλησή της”, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Αθανάσιος Χαλαζωνίτης.

Τόσος θόρυβος για μία απλή συνταγογράφηση, όμως, δεν είναι σίγουρο πόσο δικαιολογείται επίσης.