Η Pfizer σχεδιάζει να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές για ένα χάπι αδυνατίσματος που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η Pfizer προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση για το χάπι αδυνατίσματος νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (11.07.2024) αναφορικά με το σκεύασμα Danuglipron αφού είδε «ενθαρρυντικά» δεδομένα σε μια τρέχουσα μελέτη αρχικού σταδίου.

«Η παχυσαρκία είναι ένας βασικός θεραπευτικός τομέας για την Pfizer και η εταιρεία διαθέτει έναν ισχυρό αγωγό τριών κλινικών και αρκετών προκλινικών υποψηφίων», δήλωσε ο απερχόμενος Επικεφαλής Επιστημονικός Διευθυντής της Pfizer Δρ. Μίκαελ Ντόλστεν.

Η Pfizer δήλωσε ότι σχεδιάζει να διεξάγει περισσότερες δοκιμές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους για να προσδιορίσει την ιδανική δόση του φαρμάκου, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC.

Κανένα θέμα ασφάλειας του ήπατος σε ασθενείς που έλαβαν σκευάσματα του φαρμάκου 

Το Danuglipron «έχει επιδείξει καλή αποτελεσματικότητα σε μία δοσολογία δύο φορές την ημέρα και πιστεύουμε ότι ένα σκεύασμα που χορηγείται μία φορά ημερησίως έχει τη δυνατότητα να έχει ανταγωνιστικό προφίλ στο χώρο των GLP-1 από το στόμα», δήλωσε στην ανακοίνωση ο Ντόλστεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν παρατήρησε κανένα θέμα ασφάλειας του ήπατος σε ασθενείς που έλαβαν σκευάσματα του φαρμάκου ημερησίως.

Η Pfizer είναι μία από τις πολλές φαρμακοβιομηχανίες που αγωνίζονται να κερδίσουν ένα κομμάτι της αγοράς για μια ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία φαρμάκων για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη που ονομάζονται GLP-1. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η βιομηχανία θα αξίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο φαρμακευτικός γίγαντας σταμάτησε τον Δεκέμβριο μια έκδοση του danuglipron δύο φορές την ημέρα, αφού οι ασθενείς αντιμετώπισαν προβλήματα.

Ωστόσο, οι επενδυτές ήταν απαισιόδοξοι για τις δυνατότητες της εταιρείας στον χώρο των GLP-1 από τότε που απέσυρε ένα διαφορετικό χάπι που χορηγείται μία φορά την ημέρα τον Ιούνιο του 2023 λόγω αυξημένων ηπατικών ενζύμων σε ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία.

Το danuglipron της Pfizer είναι ένα GLP-1 που συμβάλει την απώλεια βάρους με τον ίδιο τρόπο όπως η ένεση Wegovy της Novo Nordisk και η θεραπεία διαβήτη Ozempic. Τα φάρμακα μιμούνται μία μόνο ορμόνη που παράγεται στο έντερο και ονομάζεται GLP-1, η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο όταν ένα άτομο είναι χορτάτο.

Οι ενέσεις από τη Novo Nordisk και την Eli Lilly έχουν αποδειχθεί χρυσωρυχείο για τις δύο εταιρείες, και έχουν αυξημένη ζήτηση παρά τις υψηλές τιμές τους και την περιορισμένη ασφαλιστική κάλυψη.

Οι δύο – μαζί με την Pfizer και άλλους φαρμακοβιομηχανίες – αγωνίζονται να αναπτύξουν από το στόμα εκδοχές που είναι πιο βολικές για τους ασθενείς και πιο εύκολες στην παρασκευή, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των ελλείψεων εφοδιασμού στις ΗΠΑ.

Τι είναι το Danuglipron

Το Danuglipron (PF-06882961) είναι ένα ερευνητικό φάρμακο που λαμβάνεται ως δισκίο από το στόμα και δεν έχει εγκριθεί για χρήση από τις υγειονομικές αρχές αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Pfizer.

Το Danuglipron, το οποίο ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε εσωτερικά στην Pfizer, είναι ένας τύπος ερευνητικού φαρμάκου γνωστού ως αγωνιστής του GLP-1.

Αυτό το ερευνητικό φάρμακο προορίζεται να διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σε υγιή επίπεδα και λειτουργεί αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται.

Άλλες πιθανές επιδράσεις περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της πέψης της τροφής και την αύξηση του αισθήματος πληρότητας μετά το φαγητό, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια βάρους.