avatar

Πρωινές ιστορίες
Γιάννης Αργυρός

"Αυξανόµενη η χρήση εκτός ενδείξεων" άρθρο του Σπύρου Σαπουνά στα Παραπολιτικά

Γνώμη

Άρθρο του Σπύρου Σαπουνά, Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου, Β' Αντιπροέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

diabitis
Η σεµαγλουτίδη αποτελεί µια σηµαντική εξέλιξη στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για µια θεραπευτική επιλογή που συµβάλλει σηµαντικά στη ρύθµιση της γλυκόζης στο αίµα, ενισχύοντας την παραγωγή ινσουλίνης και µειώνοντας την απελευθέρωση γλυκαγόνης. Φυσικά, όπως σε κάθε φαρµακευτική ουσία, εµφανίζονται παρενέργειες και κρίνεται απαραίτητη η εξατοµικευµένη ιατρική παρακολούθηση.

Η αποτελεσµατικότητα και η ασφάλειά της βέβαια έχουν τεκµηριωθεί µέσα από εκτενείς κλινικές µελέτες, καθιστώντας την πολύτιµο εργαλείο για τους ιατρούς και τους ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται τα τελευταία έτη αυξανόµενη τάση χρήσης εκτός ενδείξεων (off -label) της ενέσιµης σεµαγλουτίδης (που έχει αδειοδοτηθεί στην Ελλάδα ως θεραπευτική επιλογή για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2) για την αντιµετώπιση της παχυσαρκίας. Παρότι η απώλεια βάρους είναι ένα επιπρόσθετο όφελος που παρατηρείται σε πολλούς ασθενείς µε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η χρήση της συγκεκριµένης ενέσιµης θεραπευτικής επιλογής αποκλειστικά για την παχυσαρκία δεν είναι εγκεκριµένη. Η ιατρική κοινότητα οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θεραπευτικές επιλογές χορηγούνται µε βάση τις εγκεκριµένες ενδείξεις τους.
Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουµε τους ασθενείς και να διασφαλίσουµε ότι η εν λόγω θεραπευτική επιλογή χρησιµοποιείται αποκλειστικά για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2


Η ανεξέλεγκτη και χωρίς παρακολούθηση χρήση τους για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που έχουν εγκριθεί µπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύµητες ενέργειες και να διαταράξει την υγεία των ασθενών. Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουµε τους ασθενείς και να διασφαλίσουµε ότι η εν λόγω θεραπευτική επιλογή χρησιµοποιείται αποκλειστικά για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Τα ίδια, φυσικά, ισχύουν για όλα τα ενέσιµα αντιδιαβητικά φάρµακα της ίδιας κατηγορίας, τα GLP-1 ανάλογα, εκτός όσων έχουν λάβει ένδειξη για την αντιµετώπιση της παχυσαρκίας. Στον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων παρακολουθούµε στενά τη χρήση όλων των σκευασµάτων και λαµβάνουµε µέτρα για να διασφαλίσουµε την ορθολογική χρήση τους. Ενθαρρύνουµε και επιβάλλουµε στους ιατρούς να τηρούν τις εγκεκριµένες κατευθυντήριες οδηγίες και τα ιατρικά πρωτόκολλα και προτρέπουµε τους ασθενείς να ενηµερώνονται σωστά για τη θεραπεία τους.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»