Έντονη ανησυχία επικρατεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την εξάπλωση της νέα παραλλαγής της ευλογιάς των πιθήκων στο Κονγκό, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι η νέα αυτή παραλλαγή μπορεί να φτάσει και στην Ευρώπη.

Πριν από δύο χρόνια, περισσότερες από 100 χώρες ανέφεραν κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Το κύμα της νόσου ήταν τελικά ήπιο. Τώρα όμως κυκλοφορεί μια νέα παραλλαγή, η οποία είναι πιο επικίνδυνη, σύμφωνα με τον John Claude Udahemuka, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Ρουάντα.

Πώς μεταδίδεται η νέα μετάλλαξη

Η παραλλαγή Ib (Roman 1 b) εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο χωρίς σεξουαλική επαφή, προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές και είναι απειλητική για τη ζωή των παιδιών. Προς το παρόν η εξάπλωση επικεντρώνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Για τον συντονιστή έκτακτης βοήθειας του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, η εξάπλωση στην Ευρώπη δεν είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, αλλά το γεγονός ότι η ασθένεια εξαπλώνεται σε πληθυσμούς που βιώνουν σοβαρή φτώχεια, έχουν μικρή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και μπορεί να έχουν προβλήματα εμπιστοσύνης στις αρχές.

Σύμφωνα με ειδικούς υγείας στο Κονγκό, οι λοιμώξεις με τη νέα παραλλαγή clade Ib είναι χειρότερες από ό,τι με άλλες παραλλαγές. 

Ο Leandre Murhula Masirika, συντονιστής έρευνας για την Υγειονομική Αρχή του Νότιου Κίβου στο Κονγκό, έδειξε φωτογραφίες γυναικών και παιδιών με φλύκταινες μεγέθους μπιζελιού σε όλο τους το σώμα, ακόμη και στα κεφάλια τους.

Ευλογιά των πιθήκων: Αναμένεται εξάπλωση της παραλλαγής από τον Σεπτέμβριο

Η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2023 από την απομακρυσμένη πόλη Kamituga στο ανατολικό Κονγκό. Κρούσματα έχουν πλέον αναφερθεί σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Γκόμα, όπου υπάρχει διεθνές αεροδρόμιο.

Επιστήμονες φοβούνται ότι τα έως τώρα κρούσματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όπως εξηγούν είναι πιθανό η περίοδος επώασης να είναι μεγάλη, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν άλλους χωρίς να το γνωρίζουν.

Μέχρι σήμερα, η μετάδοση του Mpox έχει συμβεί είτε μέσω επαφής με άγρια ζώα και το κρέας τους (clade I) είτε μέσω σεξουαλικής επαφής. Πλέον εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο ανεξάρτητα από τέτοια επαφή.

Τέλος δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, που προστατεύει από τις προηγούμενες παραλλαγές της ευλογιάς των πιθήκων είναι αποτελεσματικό για τη νέα μετάλλαξη.