Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που ιδρώνουν, οι σκύλοι αποβάλλουν τη θερμότητα από το σώμα τους λαχανιάζοντας. Όταν το λαχάνιασμα δεν είναι αρκετό, η θερμοκρασία του σώματος ενός σκύλου αυξάνεται και μπορεί να παρουσιάσει θερμοπληξία, η οποία μπορεί να γίνει θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Τι προκαλεί θερμοπληξία σε σκύλους

Οποιοδήποτε ζεστό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία σε σκύλους. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η απρόσεκτη ενέργεια από τον ιδιοκτήτη του κατοικίδιου, όπως το να αφήσει ένα σκυλί στο αυτοκίνητο ή να ξεχάσει να του δώσει νερό και σκιά όταν είναι σε εξωτερικό χώρο.

Μερικοί σκύλοι είναι πιο επιρρεπείς σε θερμοπληξία από άλλους. Τα σκυλιά με παχιά γούνα, κοντές μύτες ή όσα πάσχουν από ιατρικές παθήσεις έχουν προδιάθεση για θερμοπληξία. Ακόμη και τα σκυλιά που απολαμβάνουν συνεχή άσκηση και χρόνο παιχνιδιού θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για συμπτώματα θερμοπληξίας, ειδικά τις ζεστές και υγρές μέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας του σκύλου

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της θερμοπληξίας σε σκύλους είναι το υπερβολικό λαχάνιασμα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σημάδια δυσφορίας, όπως σάλια, ερυθρά ούλα, εμετό, διάρροια, διανοητική ατονία ή απώλεια συνείδησης, ασυντόνιστες κινήσεις και κατάρρευση.

Η θερμοπληξία σε σκύλους μπορεί να υποδεικνύει ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και να προκαλέσει αόρατα προβλήματα, όπως οίδημα του εγκεφάλου, νεφρική ανεπάρκεια, εντερική αιμορραγία και μη φυσιολογική πήξη του αίματος. Για το λόγο αυτό, συνιστάται ιδιαίτερα η άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Τι πρέπει να κάνω αν πιστεύω ότι ο σκύλος μου έχει θερμοπληξία

Καλέστε τον κτηνίατρό σας ή τη πλησιέστερη κλινική ζώων έκτακτης ανάγκης και πείτε τους ότι είστε καθ’ οδόν. Στο δρόμο για τον κτηνίατρο, ταξιδέψτε με τα παράθυρα ανοιχτά και το κλιματιστικό αναμμένο.

Μέχρι να φτάσετε στον κτηνίατρο, φροντίστε να:

  • Απομακρύνετε αμέσως τον σκύλο από το ζεστό περιβάλλον.
  • Μην δίνετε στον σκύλο ασπιρίνη για να μειώσει τη θερμοκρασία του και μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα.
  • Αφήστε τον σκύλο σας να πιει όσο δροσερό νερό θέλει χωρίς να τον αναγκάσετε να πιει.
  • Δροσίστε τον σκύλο σας με κρύο νερό, τοποθετώντας μια μουσκεμένη πετσέτα στην πλάτη του.

Πώς θα αντιμετωπίσει ο κτηνίατρος τη θερμοπληξία του σκύλου μου

Σε περιπτώσεις θερμοπληξίας σε σκύλους, η θεραπεία θα περιλαμβάνει ενδοφλέβια θεραπεία με υγρά για την αντικατάσταση υγρών και μετάλλων.

Ο κτηνίατρός σας θα παρακολουθεί επίσης τον σκύλο σας για δευτερογενείς επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, ανάπτυξη νευρολογικών συμπτωμάτων, μη φυσιολογική πήξη, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και ανωμαλίες ηλεκτρολυτών.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τον σκύλο μου από θερμοπληξία

Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την εξωτερική θερμοκρασία και να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της θερμοπληξίας, ειδικά σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας.

Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, φροντίζετε πάντα ο σκύλος σας να βρίσκεται σε καλά αεριζόμενο χώρο με πρόσβαση σε άφθονο νερό και σκιά.

Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας βρίσκεται σε κλουβιά που διαθέτουν καλό αερισμό και μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας σε αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τις ζεστές ημέρες του χρόνου μην αφήνετε τα ζώα σε μέρη με ανεπαρκή αερισμό ή κλιματισμό όπως μέσα στο αυτοκίνητο. Επίσης, μην τα αφήνετε δεμένα σε μη σκιερές περιοχές. Φροντίστε τα ζώα να έχουν πάντα στη διάθεσή τους άφθονο νερό.

Σημείωση: Οι συμβουλές που παρέχονται σε αυτήν την ανάρτηση προορίζονται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή σχετικά με κατοικίδια. Για ακριβή διάγνωση της κατάστασης του κατοικίδιου ζώου σας, κλείστε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.