Τα αίτια είναι γνωστά. Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας, η προκλητικά εύκολη λύση του delivery και βεβαίως η άγνοια. Η μάχη κατά της παχυσαρκίας χάνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια και μαζί της το αληθινό «ευ ζην».

Η κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος αποτελεί την καλύτερη δυνατή αφετηρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όμως ο βομβαρδισμός από αμφιβόλου προελεύσεως πληροφορίες προκαλεί σύγχυση.

Το αίσθημα απογοήτευσης κάνει συχνά-πυκνά την εμφάνισή του και εκεί έρχεται η εγκατάλειψη των προσπαθειών για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών.

Μια νέα πρόταση όμως έχει κάνει την εμφάνισή της και έρχεται διά χειρός του δρος Δημητρίου Δελλή, προσώπου εγνωσμένης αξίας στον χώρο της διατροφής.

Πρόκειται για τα Lowcals, πέντε (αρχικά) μελετημένα γεύματα, τα οποία στοχεύουν πρωτίστως στην… εκπαίδευση του κοινού: «Όλοι μας χάνουμε ημερησίως το 0,8% του σωματικού μας βάρους σε μυϊκή μάζα. Για να αναπληρωθεί, θα πρέπει να στραφούμε στην άσκηση, να καταναλώσουμε πρωτεΐνη και, αναλόγως το άτομο, μία ποσότητα υδατανθράκων», εξηγεί με απλό τρόπο ο δρ Δελλής στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και συνεχίζει αποκαλύπτοντας τη στόχευση: «Αναπληρώνοντας και εντέλει αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, ανεβάζουμε τον μεταβολισμό και εκεί έρχεται η νίκη κατά της παχυσαρκίας».


Τι κάνει τα Lowcals ξεχωριστά

Κάπου εκεί εμφανίζεται και το νέο εγχείρημα, το οποίο φτάνει στα σπίτια των ελληνικών οικογενειών μέσω επιλεγμένων καταστημάτων «Σκλαβενίτης». Μέσω των γευμάτων Lowcals, ο δρ Δελλής θέλει να εντυπώσει στο γνωστικό των καταναλωτών βασικές αρχές της σωστής δια τροφής, όπως και την αξία της πρωτεΐνης και των μετριασμένων λιπαρών.

Με εμπειρία τριάντα ετών στα μεταβολικά νοσήματα, αναλύει τα συμπεράσματά του τα οποία έχουν να κάνουν με την παχυσαρκία: «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι τρώμε “συναισθηματικά” και κυρίως το βράδυ. Οι τροφές που τρώμε είναι άμυλο, γλυκά, ξηροί καρποί και αλκοόλ, τροφές που φέρνουν ευφορία».

Από εκεί απορρέει και το όραμά του: «Είναι σημαντικό να δώσουμε εύκολες λύσεις, να εκπαιδεύσουμε το κοινό να τρώει πολλά μικρά γεύματα, με τροφές που ταυτόχρονα ενεργοποιούν τη σεροτονίνη. Να εξαλείψουμε το αίσθημα στέρησης των διαίτων, να δώσουμε ηρεμία και πληρότητα. Να γίνει η υγιεινή διατροφή προσιτή σε όλο τον κόσμο».

Τα νέα γεύματα στηρίζονται σε συγκεκριμένες «σταθερές». Κινούνται αυστηρά γύρω από την εξασφάλιση απορρόφησης της πρωτεΐνης από τον οργανισμό: «Υπάρχει μία αρχή που ο κόσμος δεν γνωρίζει. Σε κάθε γεύμα, η ανώτερη ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μεταξύ 28 και 32 γραμμαρίων», σημειώνει ο γνήσιος μαθητής του σπουδαίου καθηγητή Νίκου Κατσιλάμπρου, δρ Δελλής, και σε συνδυασμό με το γεγονός πως όλα τα γεύματα έχουν μειωμένα λιπαρά και τις χαμηλότερες θερμίδες στην κατηγορία, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως τα Lowcals αποτελούν το πρώτο γεύμα στην αγορά που δικαιούται να φέρει τον χαρακτηρισμό high protein, καθώς οι θερμίδες της πρωτεΐνης είναι περισσότερες από το 20% των συνολικών θερμίδων.


Ρηξικέλευθη σκέψη

Η εμπειρία και η τριβή με το σύμπαν της διατροφής έχουν διδάξει στον δρα Δελλή πως και σε αυτόν τον τομέα η ρηξικέλευθη σκέψη είναι εκείνη που θα ανοίξει τους ορίζοντες περαιτέρω.

Σε συνεργασία με τον πρύτανη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Γεώργιο Δεδούση, ο δρ Δελλής ίδρυσε την Genome Analysis, μία spin off εταιρεία, η οποία επικεντρώνεται στη Διατροφογενετική ή αλλιώς στη Μοριακή Δια τροφή (Nutrigenetics).

«Διεξάγουμε πρτοποριακά DNA τεστ και στοχεύουμε στον προληπτικό εντοπισμό της τάσης για παιδική παχυσαρκία. Αναλύουμε την παχυσαρκία σε γονιδιακό επίπεδο», τονίζει ο δρ Δελλής, καθώς αντιλαμβάνεται πλήρως την αξία και την ώθηση που δίνουν οι νέες τεχνολογίες.

«Όλη η Ιατρική οδεύει προς το εξατομικευμένο. Το μέλλον είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και το γονιδίωμα. Ιδίως μέσω του γονιδιώματος θα μπορούμε να προβλέψουμε αν κάποιος θα εμφανίσει, επί παραδείγματι, διαβήτη και αναλόγως να λάβουμε μέτρα. Εκτιμώ πως σε επτά με οκτώ χρόνια θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», συμπληρώνει.

Μέχρι τότε, μέχρι την πλήρως εξατομικευμένη ικανοποίηση των αναγκών, η ατομική αντίληψη και προσπάθεια είναι η μόνη οδός προς τον υγιή εαυτό. Μέσω των Lowcals, o δρ Δελλής και οι συνεργάτες του δίνουν τη δυνατότητα σε όσους κάνουν δίαιτα ή διατροφή, σε όσους γυμνάζονται, σε όσους έχουν χοληστερίνη, στους διαβητικούς, αλλά και σε όσους θέλουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό να πορευτούν κόντρα στις απαιτήσεις του χρόνου και των υποχρεώσεων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 13/07/2024