Ένα γενναίο και αποφασιστικό βήμα για την προσέγγιση των θέσεών του με εκείνες του υπουργείου Υγείας, συνιστά η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), μία κίνηση την οποία ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έπιασε στον “αέρα”.

Είναι προφανές πλέον ότι κατασταλτικά μέτρα, δηλαδή επιτάξεις, έξοδο από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κ.ά., όχι μόνον δεν είναι στις προθέσεις του υπουργού Υγείας για να αναληφθούν, αλλά δεν βρίσκονται από χθες καν στην ημερήσια διάταξη και πολύ σύντομα θα εκλείψουν επίσης από τον σχετικό δημόσιο διάλογο.

Είναι προφανές ότι εκείνος ο μικρός αριθμός ιδιωτών γιατρών, ο οποίος χρειάζεται προκειμένου να καλυφθούν σχεδόν μονίμως κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, θα βρεθεί, και μάλιστα εγκαίρως. Πρόκειται για το μεγαλείο του πολιτισμένου διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δημιουργικής σύμπραξης διαφορετικών πλευρών και δυνάμεων, προκειμένου να λυθεί προσωρινώς ένα πολύ κρίσιμο θέμα, για το οποίο δεν ευθύνονται, ασφαλώς, οι ίδιοι οι γιατροί κατά βάση.

Δεν περίμενε κανείς, ασφαλώς, ο ΠΙΣ, ταυτόχρονα, να μην επιτεθεί φραστικά και με οξείες εκφράσεις κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς αυτό θα ήταν, συν τοις άλλοις, σε πλήρη αντίθεση με την συνδικαλιστική πλευρά του ρόλου του Συλλόγου. Πρόκειται, όμως, για μία διαδικασία, η οποία πρέπει να σημάνει την πιο μόνιμη αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ΠΙΣ, το Δ.Σ. του οποίου επιδεικνύει με την χθεσινή απόφασή του μία γενναιοψυχία, η οποία επιβεβαιώνει με τον πιο διαλεχτό τρόπο τον θεσμικά αναγνωρισμένο ρόλο του Συλλόγου ως επίσημου συμβούλου της πολιτείας για τα θέματα της Υγείας.

Φυσικά, μεγάλος νικητής από την χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του ΠΙΣ δεν είναι άλλοι από τους ιδίους τους πολίτες, οι οποίοι συμβαίνει να κατοικούν είτε μονίμως είτε ως τουρίστες, στα πολλαπλώς αδικημένα από την πολιτεία νησιά μας και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Πρόκειται για μία συνεννόηση μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΠΙΣ, με νικητές τους πολίτες, και αυτό συνιστά μεγίστη πράξη προσφοράς εκ μέρους και των δύο πλευρών στην προσπάθεια για την ανάταξη της ποιότητας της δημοκρατίας μας και την προαγωγή του επιπέδου του δημοσίου διαλόγου, είτε αυτός αφορά την Υγεία είτε άλλα κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας των κατοίκων της χώρας μας.

Για την Ιστορία, ο ΠΙΣ δηλώνει, μεταξύ άλλων, με την χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του, ότι θα επιδοτήσει με 1.000 ευρώ κάθε ιδιώτη γιατρό ο οποίος θα δεχθεί να εκτελέσει εφημεριακό έργο σε νοσοκομεία του ΕΣΥ των νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, ενώ ο Σύλλογος θα επιχορηγήσει επίσης την συμμετοχή κάθε ιδιώτη γιατρού, που θα εκτελέσει εφημεριακό έργο, σε τρία επιστημονικά ιατρικά πανελλαδικά συνέδρια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πάραυτα ως εξής, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ: “Η σημερινή ανακοίνωση του ΠΙΣ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς και σκοπεύει ο ίδιος με ιδίους πόρους να συνδράμει οικονομικά τους ιδιώτες γιατρούς που θα συμβάλουν στην λειτουργία του ΕΣΥ αλλά και διότι κάνει δημόσια έκκληση στα μέλη του να βάλουν μας βοηθήσουν σε αυτή την δύσκολη συγκυρία”.