Συναρπαστικά χαρακτηρίζονται τα ευρήματα πειραμάτων που έγιναν σε εργαστήριο Ιατρικής στη Σιγκαπούρη και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature», καθώς ερευνητές, δοκιμάζοντας σε ποντίκια ένα νέο φάρμακο, διαπίστωσαν ότι η χρήση του καθυστέρησε κατά 25% την γήρανση των τετράποδων.

Το πειραματικό φάρμακο, που πλέον δοκιμάζεται σε ανθρώπους, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει και στην επιβράδυνση της ανθρώπινης γήρανσης, ενίσχυσε την υγεία των πειραματόζωων, αυξάνοντας σε σημαντικό ποσοστό το προσδόκιμο ζωής τους. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση και στην εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.


Τα πειράματα που έγιναν σε εργαστήριο Ιατρικής στη Σιγκαπούρη

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες στο Εργαστήριο Ιατρικής Επιστήμης MRC, του Imperial College του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, ήταν να εστιάσουν σε μια πρωτεΐνη, την ιντερλευκίνη-11, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται στο ανθρώπινο σώμα καθώς γερνά, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Σημειώνεται ότι η ιντερλευκίνη-11 είναι σημαντική κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των αρθρώσεων. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε, η πρωτεΐνη αυτή επηρεάζει αρκετούς βιολογικούς δείκτες, που ελέγχουν το ρυθμό της γήρανσης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια, ώστε να μην μπορούν να παράγουν ιντερλευκίνη-11, ενώ στο δεύτερο περίμεναν μέχρι τα ποντίκια να γίνουν 75 εβδομάδων (55 ετών σε ανθρώπινη ηλικία) και στη συνέχεια τους χορήγησαν ένα φάρμακο που απομάκρυνε την ιντερλευκίνη-11 από τον οργανισμό τους. Ανάλογα με το πείραμα και το φύλο των ποντικιών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 20-25%. Μάλιστα, ενώ τα ηλικιωμένα εργαστηριακά ποντίκια πεθαίνουν συχνά από καρκίνο, εκείνα που δεν είχαν ιντερλευκίνη-11 στον οργανισμό τους παρουσίασαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα της νόσου. Επίσης, βελτιώθηκε η μυϊκή λειτουργία τους, ήταν σαφώς πιο αδύνατα, με πιο υγιή γούνα και σημείωσαν καλύτερες βαθμολογίες σε πολλές μετρήσεις.


Και οι κλινικές δοκιμές

Το νέο φάρμακο, που στην πραγματικότητα είναι ένα κατασκευασμένο αντίσωμα που επιτίθεται στην ιντερλευκίνη-11, δοκιμάζεται πλέον σε ασθενείς με ίνωση των πνευμόνων. Ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο καθηγητής Στιούαρτ Κουκ, δήλωσε στο BBC ότι οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο είναι ασφαλές.

«Συνολικά, τα δεδομένα φαίνονται αξιόπιστα. Πρόκειται για άλλη μία πιθανή θεραπεία που στοχεύει σε ένα μηχανισμό γήρανσης» δήλωσε η Ιλάρια Μπελαντουόνο, καθηγήτρια μυοσκελετικής γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία. Η ίδια διευκρίνισε, όμως, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία σε ασθενείς, ούτε και για το κόστος παρασκευής τέτοιων φαρμάκων.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime