Οι ελλείψεις φαρµάκων παραµένουν ένα διαχρονικό πρόβληµα τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλη την Ευρώπη. Σε καθηµερινή βάση οι ασθενείς αναζητούν από φαρµακείο σε φαρµακείο τα αναγκαία για τη θεραπεία τους φάρµακα.

Την ίδια στιγµή, και οι φαρµακοποιοί επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόµου, για να µπορέσουν να βρουν τα φάρµακα που χρειάζονται οι ασθενείς που έρχονται στο φαρµακείο µε τις συνταγές τους ανά χείρας ώστε να τους εξυπηρετήσουν και να αποτραπεί η πιθανή διακοπή της αγωγής τους, σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα συνταγογράφησης από τον γιατρό άλλου σκευάσµατος.

«Αυτή την περίοδο οι ελλείψεις φαρµάκων παραµένουν στο κόκκινο, καθώς λείπουν από τα ράφια των φαρµακείων περισσότερα από 200 σκευάσµατα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, αλλά και αντιφλεγµονώδη.

Στη λίστα των ελλειπόντων περιλαµβάνονται και σκευάσµατα όπως αντιπηκτικά, αντιβιώσεις, νευρολογικά, οφθαλµολογικά και παιδικά εισπνεόµενα, που πλέον είναι σε επιµερισµό και τα προµηθευόµαστε µε το σταγονόµετρο.

Μάλιστα, εντείνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόµα περισσότερο, καθώς λόγω του καλοκαιριού οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές και είναι ορατός ο κίνδυνος τα αποθέµατα που υπάρχουν να µην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες».

Επιδείνωση του προβλήµατος

Τα παραπάνω τονίζει σήµερα στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), ∆ιονύσιος Ευγενίδης, ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, συµπληρώνει επίσης:

«Για χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και άλλες, όπου τα φάρµακα είναι πολύ φθηνότερα, το πρόβληµα επιδεινώνεται από τις παράλληλες εξαγωγές φαρµάκων, που δυστυχώς ενθαρρύνονται και ευλογούνται από το θεσµικό πλαίσιο των χωρών του Βορρά, καθότι οι δικές µας εξαγωγές είναι για εκείνους πολύτιµες εισαγωγές, µε τις οποίες καλύπτουν βασικές ανάγκες τους σε φάρµακα πρώτης επιλογής για την αντιµετώπιση σοβαρών ασθενειών».
Οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές και είναι ορατός ο κίνδυνος τα αποθέματα που υπάρχουν να μην επαρκούν

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΣΘ


Ο κ. Ευγενίδης µάς εξηγεί, επίσης, ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στις ελλείψεις φαρµάκων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρµακείων της χώρας µας:

«Το πρόβληµα της έλλειψης φαρµάκων είναι πολυπαραγοντικό. Μία από τις βασικές αιτίες που το τροφοδοτούν είναι η έλλειψη πρώτων υλών, αλλά και οι αυξηµένες τιµές τους, γεγονός που καθιστά ασύµφορη για τις εταιρείες την παραγωγή κάποιων φαρµάκων.

Η δυνατότητα παρέµβασης της Πολιτείας σε αυτά τα ζητήµατα είναι µικρή και γίνεται προσπάθεια να αντιµετωπιστεί σε συνεργασία µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, το πρόβληµα επιτείνει και η απόσυρση παλαιών - φθηνών φαρµάκων, τα οποία οι εταιρείες αποσύρουν από την ελληνική αγορά ακριβώς εξαιτίας της χαµηλής τιµής τους, που τα καθιστά ασύµφορα για παραγωγή.

Κάποια λύση στο θέµα αυτό εκτιµάται ότι θα δοθεί µε την έκδοση του νέου δελτίου τιµών φαρµάκων από το υπουργείο Υγείας, µε το οποίο αναµένεται αύξηση της τιµής σε συγκεκριµένα πολύ φθηνά φαρµακευτικά σκευάσµατα, µε στόχο να επιτευχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά».

Περιορισµός λόγω εξαγωγών

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Βαλτάς επισηµαίνει ακόµα ένα πρόβληµα:

«Ταυτόχρονα, αιτίες του φαινοµένου εντοπίζονται στη διαχρονικά ακολουθούµενη πολιτική τιµολόγησης των φαρµάκων στην εγχώρια αγορά φαρµάκου.
Από τη µια πλευρά περιορίζει τη φαρµακευτική δαπάνη, προσφέροντας οικονοµικό όφελος στα ασφαλιστικά ταµεία µε το να συγκρατείται ο κλειστός προϋπολογισµός του φαρµάκου.

Από την άλλη, όµως, προκαλεί, όπως είπαµε, το φαινόµενο των παράλληλων εξαγωγών και οδηγεί τις φαρµακευτικές εταιρείες να περιορίζουν τις ποσότητες φαρµάκων που εισάγουν, καθόσον δεν τους συµφέρει οικονοµικά να διαθέτουν τις αναγκαίες ποσότητες στη χώρα µας».
Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η εφαρμογή του συστήματος ελέγχου και επιτήρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΦΣ

Οσον αφορά το ηλεκτρονικό σύστηµα παρακολούθησης διακίνησης φαρµάκων που έθεσε σε λειτουργία το υπουργείο Υγείας, ο κ. Ευγενίδης τονίζει ότι «αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά ακόµη δεν έχουµε δει τα αποτελέσµατά του.

∆ηµιουργήθηκε µε στόχο να αποτυπώνει σε πραγµατικό χρόνο τις πωλήσεις και τα αποθέµατα των φαρµάκων φαρµακαποθηκών και φαρµακευτικών εταιρειών, ώστε να υπάρχει έλεγχος των ελλείψεων και όπου χρειάζεται να απαγορεύεται η εξαγωγή αυτών που είναι σε έλλειψη. Ωστόσο, ακόµη το τοπίο είναι θολό και δεν έχουµε διαπιστώσει ότι πραγµατικά αποδίδει».

Τι µέλλει γενέσθαι

Ποια είναι η λύση, σύµφωνα µε τους φαρµακοποιούς; Ο κ. Βαλτάς µάς εξηγεί τα εξής: «Μοναδική λύση στο πρόβληµα αποτελεί η εφαρµογή του συστήµατος ελέγχου και επιτήρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, το οποίο σε πραγµατικό χρόνο θα ενηµερώνεται για τις ποσότητες και τα είδη των φαρµακευτικών σκευασµάτων που εξάγονται από τις φαρµακαποθήκες, για τις ποσότητες των σκευασµάτων οι οποίες διατίθενται στο χονδρεµπόριο από τις εταιρείες και για τις ποσότητες που παραδίδονται στα φαρµακεία.

Σε συνδυασµό µε τα ηλεκτρονικά δεδοµένα εκτέλεσης των συνταγών, θα επιτηρεί, θα ελέγχει και θα βγάζει ασφαλή συµπεράσµατα σχετικά µε τα είδη και τις ποσότητες των σκευασµάτων που διατίθενται από τις φαρµακευτικές εταιρείες, όπως και τις ποσότητες των σκευασµάτων τα οποία θα µπορούσαν να εξαχθούν χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο η εγχώρια αγορά φαρµάκων και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη φαρµακευτική τους αγωγή.

Μέχρι τότε ζητάµε διεύρυνση της λίστας των φαρµάκων που απαγορεύεται η εξαγωγή τους, προκειµένου να προστατευθεί η εγχώρια κυκλοφορία, όπως και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση του ασθενούς στη φαρµακευτική του αγωγή».

*Δημοσιεύθηκε στην "Κυριακάτικη Απογευματινή" στις 21/7