Ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο, που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, εξαπλώνεται παγκοσμίως, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεσή του. Το Klebsiella pneumoniae (hvKp) είναι ένας τύπος βακτηρίου ανθεκτικού στα φάρμακα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ταχέως εξελισσόμενες θανατηφόρες λοιμώξεις ακόμα και σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Οργανισμός έχει λάβει αυξανόμενες αναφορές για άτομα που μολύνθηκαν από στελέχη του υπερ-βακτηρίου Klebsiella pneumoniae, τα οποία είναι ανθεκτικά στα διαθέσιμα αντιβιοτικά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο. Λίγα είναι γνωστά για τα ευρέως διαδεδομένα βακτήρια, γι’ αυτό και ο ΠΟΥ πιέζει τις χώρες να εντείνουν την επιτήρηση της απειλής.

Το K. pneumoniae βρίσκεται στο περιβάλλον, καθώς και στον λαιμό και τον γαστρεντερικό σωλήνα διαφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Η κλασική εκδοχή του μικροβίου αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπου μπορεί να μολύνει ιατρικό εξοπλισμό και να προκαλέσει ευκαιριακές λοιμώξεις, ειδικά σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι προκαλεί πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος και μηνιγγίτιδα, λοίμωξη του νευρικού συστήματος.

Όπως πολλά επικίνδυνα βακτήρια, έτσι και το K. pneumoniae μεταλλάσσεται, ώστε να αντιστέκεται στα πιο κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του. Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί συναντούν όλο και περισσότερο στελέχη K. pneumoniae, που όχι μόνο είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά καρβαπενέμης, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, τόσο σε ανοσοκατεσταλμένους όσο και σε υγιείς ανθρώπους. Αυτά τα στελέχη ονομάζονται «υπερμολυσματική αλληλουχία Κ. pneumoniae τύπου 23 ή hvKp ST23».

Ο ΠΟΥ ζήτησε πληροφορίες από τα κράτη-μέλη του σχετικά με τον παγκόσμιο επιπολασμό του K. pneumoniae. Από τις 43 χώρες που ανταποκρίθηκαν, οι 16 ανέφεραν περιπτώσεις hvKp, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, ενώ δώδεκα ανέφεραν ότι εντόπισαν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στέλεχος του βακτηρίου, που ονομάζεται ST23, το οποίο φέρει γονίδια που του επιτρέπουν να αντιστέκεται στις καρβαπενέμες και σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά βήτα-λακτάμης. Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, αυτές οι περιπτώσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, δεδομένης της έλλειψης εργαλείων που απαιτούνται για την αξιόπιστη και γρήγορη ανίχνευση αυτών των λοιμώξεων.

Ο διεθνής οργανισμός καλεί τις χώρες να βελτιώσουν τις προσπάθειες επιτήρησης των στελεχών του hvKp, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση των γιατρών, των εργαστηρίων δοκιμών και των συστημάτων δημόσιας Υγείας.

*Διαβάστε ακόμα: Έξαρση της COVID-19 με πάνω από 100 εισαγωγές την ημέρα: Εμβολιασμό κάθε 6μηνο προτείνουν Μαγιορκίνης - Βασιλακόπουλος


Ο εφιάλτης της ευλογιάς επιστρέφει

Η επανεμφάνιση της ευλογιάς φαίνεται πως είναι ένα από τα σενάρια τρόμου με τα οποία καλούνται να ασχοληθούν οι επιστήμονες στον χώρο της Υγείας. Ο κίνδυνος επιστροφής της μολυσματικής ασθένειας, είτε κατά λάθος είτε ως βιολογικό όπλο στα χέρια τρομοκρατών, είναι υπαρκτός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένη λίστα με περισσότερα από τριάντα παθογόνα υψηλού κινδύνου, τα οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία.

Στη λίστα, μεταξύ άλλων ιών, φιγουράρει ο ιός Variola, ο οποίος προκαλεί ευλογιά, τη μολυσματική νόσο που εξαλείφθηκε το 1980. Η εμφάνιση του Variola στον νέο κατάλογο οφείλεται στο γεγονός ότι αφού οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται πλέον τακτικά για τη συγκεκριμένη νόσο, δεν έχουν πια ανοσία σε αυτήν. Έτσι, μία τυχαία απελευθέρωση του ιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πανδημία. Ο ιός, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature», θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες ως βιολογικό όπλο.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος προκάλεσε παγκόσμιο ξέσπασμα Μpox το 2022 και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής, όπου τα κρούσματα είναι ήδη αυξημένα κατά 160%, σε σύγκριση με πέρυσι, και οι θάνατοι κατά 19%. Το ECDC παρακολουθεί στενά την έξαρση της νόσου Μpox στην Αφρική και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακηρύξει την έξαρση ως έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PEHIC).

Σημειώνεται ότι η ευλογιά τύπου Μpox προκαλείται από τον ιό Μpox, που είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με ηπιότερα συμπτώματα.

Η επικαιροποιημένη λίστα με τα «παθογόνα προτεραιότητας», μεταξύ των οποίων η ομάδα των κορονοϊών και αρκετοί ιοί της γρίπης Α, θα βοηθήσει τους διεθνείς φορείς να αποφασίσουν σε ποιους ιούς θα στρέψουν τις έρευνές τους, προκειμένου να αναπτύξουν νέες διαγνωστικές μεθόδους, θεραπείες και εμβόλια.