Σε ανταπόκρισή της έναντι της απόφασης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, με επίκεντρο την Αφρική και, ιδιαίτερα, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι προχωρά στις εξής ενέργειες:

- 175.420 δόσεις του εμβολίου MVA-BN, του μόνου εγκεκριμένου εμβολίου mpox από την FDA των ΗΠΑ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θα προμηθευθεί η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

- Πρόσθετες 40.000 δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων δωρίζονται γενναιόδωρα από τη Bavarian Nordic.

- Ξεκινάμε επίσης συνεργασίες για τη βελτίωση της πρόσβασης στη διάγνωση και την αλληλουχία mpox, που υποστηρίζεται από επιχορήγηση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται αυτό το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μάλιστα, έχει σημασία:

Το CDC της Αφρικής έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία για την ηπειρωτική ασφάλεια, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για μια ισχυρή απάντηση. Με την υποστήριξή μας, αυτά τα εμβόλια θα διανεμηθούν στρατηγικά για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών σε ολόκληρη την ήπειρο.

Καθώς εργαζόμαστε παράλληλα με το CDC της Αφρικής και το Bavarian NOrdic, υπογραμμίζουμε τον κοινό μας στόχο για την ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας για την υγεία. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί παράδειγμα της εξωτερικής διάστασης του hashtag#EuropeanHealthUnion, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τους Αφρικανούς εταίρους μας.