Από τις 22 Ιουλίου υπάρχουν διαθέσιμα στη χώρα μας τα εμβόλια για τον ιό mpox, που παλαιότερα ονομαζόταν ιός της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τον χαρακτηρισμό (την Τετάρτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ως παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης της ταχείας εξάπλωσης στις αφρικανικές χώρες του φονικού ιού.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει μια επιδημία mpox ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη. Το έκανε προηγουμένως τον Ιούλιο του 2022, που το ξέσπασμα της νόσου επηρέασε σχεδόν 100.000 ανθρώπους, κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, σε 116 χώρες, και σκότωσε περίπου 200 άτομα. Η απειλή αυτή τη φορά είναι πιο θανάσιμη. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, μόνο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει αναφέρει περισσότερα από 14.000 κρούσματα mpox και 524 θανάτους.

*Διαβάστε ακόμα: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πλανητική έκτακτη ανάγκη από το ιό της ευλογιάς των πιθήκων - Τι λέει στο parapolitika.gr ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gnqat8p95t)


Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι κινδυνεύουν - Από τον Ιούλιο διαθέσιμο εμβόλιο στην Ελλάδα

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 15 ετών. Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 13 χώρες στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένων μερικών που δεν είχαν αναφέρει ποτέ κρούσματα mpox στο παρελθόν. Στο μεταξύ, ο ιός φαίνεται πως ξεφεύγει, αφού χθες έγινε γνωστό ότι επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής.

Την Τρίτη, τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κήρυξαν «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας για την ηπειρωτική ασφάλεια» και είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός έκανε αυτό το βήμα από τότε που η Αφρικανική Ένωση του έδωσε την εξουσία να το κάνει, πέρυσι.

Στην ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει πως «το εμβόλιο Jynneos (για την mpox) συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

- Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου, αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
- Επαγγελματίες Υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
- Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
- Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.
- Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων. Το εμβόλιο χορηγείται στα εμβολιαστικά κέντρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν» και στο ειδικό νοσοκομείο της Αθήνας «Ανδρέας Συγγρός».

Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός του ιού από τον ΠΟΥ ως «επείγουσας ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» έχει σκοπό να ωθήσει τα κράτη-μέλη να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την εμφάνιση του ιού και να μοιράζονται εμβόλια, θεραπείες και άλλους βασικούς πόρους με τα φτωχότερα έθνη.


Μέτρα από την Κομισιόν

Αντιμετωπίζοντας την απειλή της παγκόσμιας εξάπλωσης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προέτρεψαν τους κλινικούς γιατρούς και το κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι σε εγρήγορση για τον ιό. Σε ανταπόκρισή της, έναντι της απόφασης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για κήρυξη παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, με επίκεντρο την Αφρική και, ιδιαίτερα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κομισιόν ανακοίνωσε άμεσα ότι προχωρά στις εξής ενέργειες:

- 175.420 δόσεις του εμβολίου MVA-BN, του μόνου εγκεκριμένου εμβολίου mpox από την FDA των ΗΠΑ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα προμηθευθεί και θα δωρίσει η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Πρόσθετες 40.000 δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων δωρίζονται από την Bavarian Nordic.
- Ξεκινούν επίσης συνεργασίες για τη βελτίωση της πρόσβασης στη διάγνωση mpox, που υποστηρίζεται από επιχορήγηση 3.500.000 ευρώ, και αναμένεται αυτό το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», μάλιστα, δυνατότητα για εμβολιασμό κατά του ιού mpox αναμένεται να δοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης.