«Δηλητηριώδη» χαρακτήρισε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών την ατµόσφαιρα που έχει διαµορφώσει η πύρινη λαίλαπα πάνω από το Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις αρχές της περασµένης εβδοµάδας. Χαρακτηρισµός ο οποίος µπορεί να κάνει αρκετές ηµέρες για να εκπέσει… Κάτι που σηµαίνει ότι χρειάζεται µεγάλη προσοχή, και όχι µόνον από όσους πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήµατα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθµα κ.ά., αλλά και από τους υγιείς.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» συνοµίλησαν µε τον πνευµονολόγο, τέως συντονιστή διευθυντή της πνευµονολογικής κλινικής του νοσοκοµείου της Αθήνας «Ευαγγελισµός», Γιώργο Μπουλµπασάκο, ο οποίος είναι σαφής και κατηγορηµατικός, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι οι µεγάλες πυρκαγιές έχουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και οι οδηγίες και οι συστάσεις των αρµόδιων οργάνων, ΕΟ∆Υ, επιστηµονικών εταιρειών και ειδικών αποσκοπούν να προλάβουν ορισµένες καταστροφικές συνέπειες. Ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούµενων σωµατιδίων. Η εισπνοή αυτών των σωµατιδίων έχει επίπτωση στην υγεία µας και δηµιουργούν µικρά και µεγάλα προβλήµατα. Αυτό εξαρτάται από το µέγεθος των σωµατιδίων, τη σύσταση, τη διάρκεια έκθεσης, την αντίδραση κάθε οργανισµού και την ύπαρξη υποκείµενου νοσήµατος. Τα άτοµα µε χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήµατα, οι έγκυες, οι ηλικιωµένοι και τα παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς και ευάλωτες οµάδες. Γι’ αυτό συνιστάται παραµονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους, µε κλειστά παράθυρα και πόρτες, ενώ η χρήση κλιµατισµού που ανακυκλώνει τον αέρα του δωµατίου ενδείκνυται, ιδιαίτερα όταν έχουµε υψηλές θερµοκρασίες».

Στις βασικές οδηγίες ο κύριος Μπουλµπασάκος κατατάσσει την αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα (κάπνισµα, µαγείρεµα, ηλεκτρική σκούπα κ.τ.λ.) και την αποφυγή άθλησης και σωµατικής καταπόνησης. Μάλιστα, επισηµαίνει ότι, αν επιβάλλεται µετακίνηση, αυτή πρέπει να γίνεται µε χρήση µάσκας υψηλής προστασίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα συχνότερα συµπτώµατα, τονίζει ότι είναι η ρινίτιδα, ο ξηρός βήχας και η δύσπνοια. «Συστηµατικά συµπτώµατα, όπως ζάλη, ναυτία, κεφαλαλγία, υποδηλώνουν πιθανή τοξικότητα από µονοξείδιο του άνθρακα. Αυτά τα συµπτώµατα µπορούν να εµφανιστούν και σε υγιή άτοµα. Επιβάλλεται η άµεση αποµάκρυνση από την εστία της φωτιάς και η παροχή ιατρικής βοήθειας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουλµπασάκος.

ΕΣΥ - ΕΚΑΒ

Σε πλήρη ετοιµότητα και σε απολύτως αποτελεσµατική κινητικότητα βρέθηκαν από την αρχή του ξεσπάσµατος της µεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική όλες οι µονάδες και οι υπηρεσίες της Υγείας, µε τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ, καθώς και τα ασθενοφόρα και τις µοτοσυκλέτες του Εθνικού Κέντρου Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) να βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραµµή της σκληρής υγειονοµικής µάχης.

Επώδυνα εγκαύµατα δεύτερου βαθµού στα χέρια και τα πόδια φέρει ένας πυροσβέστης, ο οποίος διακοµίσθηκε τα ξηµερώµατα της ∆ευτέρας από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης στο 251 Γενικό Νοσοκοµείο Αεροπορίας (ΓΝΑ) και χρειάζεται να υποβληθεί σε διαδοχικές πλαστικές χειρουργικές επεµβάσεις, προκειµένου να επουλωθούν και να αναταχθούν τα τραύµατά του. Ενας ακόµα πυροσβέστης υπέστη το απόγευµα της ∆ευτέρας ελαφρά εγκαύµατα, ενώ επιχειρούσε στον Νέο Βουτζά, ενώ µέχρι το βράδυ της ίδιας µέρας υπήρξαν ακόµα τρεις πυροσβέστες µε πολύ ελαφρά τραύµατα.

Επίσης, από το µεσηµέρι της Κυριακής µέχρι τα ξηµερώµατα της Τρίτης, 81 άτοµα, κατά βάση µε ελαφρά αναπνευστικά προβλήµατα, διακοµίσθηκαν στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκοµεία, τα οποία ήταν διαρκώς σε πλήρη ετοιµότητα. Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ενηµέρωσε το πρωί της ∆ευτέρας για την εκκένωση του Νοσοκοµείου Παίδων Πεντέλης και του πρώην ΠΙΚΠΑ Πεντέλης και τόνισε χαρακτηριστικά και µε ιδιαίτερη έµφαση ότι «το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιµότητα».

∆εκαεννέα παιδάκια διακοµίσθηκαν από το Νοσοκοµείο Παίδων Πεντέλης στα παιδιατρικά νοσοκοµεία της Αθήνας «Αγία Σοφία» και «Π. και Α. Κυριακού», εκ των οποίων τα πέντε διακοµίσθηκαν διασωληνωµένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δύο ιδρυµάτων. Μετακινήθηκαν επίσης τη ∆ευτέρα στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», στο Ιλιον, 35 φιλοξενούµενοι και µέλη του προσωπικού του πρώην ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, ενώ εκκενώθηκαν και το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, το 414 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Αθηνών (ΣΝΑ), καθώς και τρεις ιδιωτικές νευροψυχιατρικές κλινικές, οι περισσότεροι από 200 περιθαλπόµενοι των οποίων επέστρεψαν ήδη το απόγευµα της Τρίτης στις τρεις κλινικές.

Εξάλλου, κινητές οµάδες του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), µε γιατρό, νοσηλευτή και ψυχολόγο, βρίσκονταν από την πρώτη στιγµή στα σηµεία φιλοξενίας των πληγέντων, σύµφωνα µε όσα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόµενος από τη Λίλιαν Βιλδιρίδη, µετέβη το µεσηµέρι της ∆ευτέρας στο «Π. και Α. Κυριακού» και το «Αγία Σοφία», όπου συναντήθηκε µε τους µικρούς ασθενείς που είχαν διακοµισθεί από το Νοσοκοµείο Παίδων Πεντέλης. Ολα τα παιδάκια βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Μετά τις 5.30 µ.µ. της ∆ευτέρας ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του νοσοκοµείου της Αθήνας «Αµαλία Φλέµινγκ» από τους νοσηλευόµενους ασθενείς του, οι οποίοι διακοµίσθηκαν στα νοσοκοµεία «Παµµακάριστος» (20) και «Σισµανόγλειο» (3), όπως είχε πιθανολογήσει µερικές ώρες νωρίτερα ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης. Αξίζει, µάλιστα, να σηµειωθεί ότι στις απολύτως επιτυχείς εκκενώσεις του «Αµαλία Φλέµινγκ» και του Παίδων Πεντέλης αναφέρθηκε µε ιδιαιτέρως κολακευτικά λόγια σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ∆ΗΝ. Ο Μιχάλης Γιαννάκος σηµείωσε ότι «δεκάδες ασθενείς αποµακρύνθηκαν συντεταγµένα», ενώ ο ίδιος συµπλήρωσε ότι «ο υπουργός Υγείας ήταν σε όλα τα νοσοκοµεία που αντιµετώπιζαν πρόβληµα ή αντιµετώπισαν τραυµατίες. ∆ώσαµε τον καλύτερο εαυτό µας, κανένας ασθενής δεν κινδύνευσε».

Οσον αφορά τους νοσηλευόµενους ασθενείς που διακοµίσθηκαν από ένα νοσοκοµείο σε άλλο, για προληπτικούς λόγους, πολλοί έλαβαν εξιτήριο από τα ιδρύµατα προορισµού, ενώ οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν πίσω στα αρχικά νοσηλευτικά ιδρύµατα από την ερχόµενη ∆ευτέρα.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 17/8