Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι οι εμβολιασμοί των παιδιών κατάτης πολιομυελίτιδας τύπου 2 στην κεντρική Γάζα έχουν “ξεπεράσει τον στόχο”, κατά τις δύοπρώτες ημέρες της εκστρατείας του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του BBC, ο Δρ Rik Peeperkorn, εκπρόσωπος τηςυπηρεσίας του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, είπε ότι 161.030 παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών,εμβολιάστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, πάνω από την πρόβλεψη για 156.500. Η διαφορά ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα της υποτίμησης του πληθυσμού που συνωστίστηκε στην περιοχή,εξήγησε ο ίδιος.

"Πρέπει να καλύψουμε τουλάχιστον το 90% αυτών των παιδιών για να σταματήσουμε τη μετάδοσηστη Γάζα και να αποφύγουμε την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας τύπου 2"

Οι λεγόμενες “ανθρωπιστικές παύσεις”, ζωτικής σημασίας, τίθενται κανονικά σε ισχύ μεταξύ 06:00και 15:00 τοπική ώρα, σε τρία ξεχωριστά στάδια στο κεντρικό, το νότιο και το βόρειο τμήμα της Γάζας.Το πρώτο τριήμερο ξεκίνησε η εκστρατεία του εμβολιασμού στις επαρχίες Deir al-Balah και KhanYounis, την περασμένη Κυριακή. Θα μεταφερθεί στο νότιο κυβερνείο της Ράφα, την Πέμπτη, καιστη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας.

Ο Δρ Peeperkorn είπε ότι οι “ανθρωπιστικές παύσεις” πηγαίνουν καλά μέχρι τώρα. Ωστόσο,απομένουν ακόμη “10 ημέρες τουλάχιστον” για τον πρώτο γύρο της εκστρατείας του εμβολιασμού,ανέφερε ο ίδιος, ενώ ένας δεύτερος γύρος για την επανάληψη των εμβολιασμών θα ξεκινήσει σετέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ του BBC, ο γιατρός σημείωσε ακόμη ότι κάποια παιδιάπιστεύεται ότι ζουν εκτός της συμφωνημένης ζώνης για τις “ανθρωπιστικές παύσεις” στο Νότο καιότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προκειμένου να επιτραπεί στους εργαζόμενους στον τομέατης Υγείας να φτάσουν και σε αυτά. Στόχος είναι να εμβολιαστούν συνολικά 640.000 παιδιά.“Πρέπει να καλύψουμε τουλάχιστον το 90% αυτών των παιδιών για να σταματήσουμε τη μετάδοσηστη Γάζα και να αποφύγουμε την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας τύπου 2, τη διεθνή εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στις γύρω χώρες”, είπε ο Δρ Peeperkorn.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας, ο οποίος μεταδίδεται συχνότερα μέσω των λυμάτων και τουμολυσμένου νερού, είναι εξαιρετικά μολυσματικός, με τον τύπο 2 να είναι ο πιο άγριος. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση και παράλυση και είναι δυνητικά θανατηφόρος. Προσβάλλει κυρίως παιδιά, ηλικίας κάτω των πέντε ετών.