Τη σχέση της μεσογειακής διατροφής, μιας από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες στον κόσμο, με τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της COVID-19 εξετάζει συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με αυξημένη επιβίωση, με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Επίσης, μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και ιογενών λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα, αναφέρουν η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη.


Έρευνα: Μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας COVID για όσους ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή

Για τη συγκεκριμένη ανασκόπηση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 6 προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου μόλυνσης από COVID-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας, για συνολικό μέγεθος συμμετεχόντων άνω των 55.000 ατόμων.

Με την καταγραφή των στατιστικών αποτελεσμάτων των μελετών φάνηκε ότι υπήρχε σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας COVID για όσους ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, υποδηλώνοντας ότι η υψηλή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι της μόλυνσης από την COVID-19. Παρόλα αυτά, αυτή η ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη ποιοτικά, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης, διότι τα ευρήματα ήταν ασαφή ως προς το μέγεθος και τον μηχανισμό που η μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της COVID-19.

Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανοσίας είναι αλληλένδετη και πολύπλοκη. Το όφελος της μεσογειακής διατροφής για την προστασία από την COVID-19 φαίνεται να προέρχεται από τη συνεργική δράση κάθε συστατικού. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την ανοσοτροποποιητική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και συνδέεται με ανοσοτροποποίηση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες του COVID-19. Επιπρόσθετα, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών προάγει την εύρυθμη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή από μόνη της δεν καθορίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο COVID-19 σε ένα άτομο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η τρέχουσα κατάσταση υγείας και οι συννοσηρότητες, η γενετική προδιάθεση, το επίπεδο έκθεσης στον ιό, η ηλικία, η μεταβολική λειτουργία και το περιβάλλον.

Η παγκόσμια υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, εκτός από ένα υγιεινό πρότυπο, βοηθά και στην κατανάλωση και εξαγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα του COVID ήταν κατά αρχήν ενθαρρυντικά, και επομένως η συσχέτιση αυτή είναι σημαντικό να μελετηθεί σε μεγαλύτερους αριθμητικά πληθυσμούς για τη διεξαγωγή πιο αναλυτικών συμπερασμάτων.