Νέες, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Ο Οργανισμός τονίζει την έγκαιρη χορήγηση της αντιβιοτικής φαρμακευτικής θεραπείας προκειμένου να προλαμβάνονται οι θανατηφόρες εκβάσεις.

Σε έξαρση στην Ελλάδα ο στρεπτόκοκκος Α

Υπενθυμίζεται ότι ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α΄ παρουσιάζει έξαρση στην Ελλάδα όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Συνολικά το 2023 αναφέρθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες), εκ των οποίων 23 κατέληξαν (26%), συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών και 14 ενηλίκων. Από την αρχή του 2024 έχουν αναφερθεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), με 12 θανάτους (25%), από τους οποίους 3 ήταν παιδιά και 9 ενήλικες.


Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Έτσι, ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει στους γιατρούς της χώρας μας ότι, αν υπάρχει υποψία για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α΄, ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτόκοκκου στον φάρυγγα (strep test).
  • Την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος πριν από τη χορήγηση αντιβίωσης. Επισημαίνεται πως η ευαισθησία του strep test κυμαίνεται από 85% έως 91%. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται καλλιέργειες από περιοχές στείρες μικροβίων, ανάλογα με την κλινική εικόνα (παραδείγματος χάρη αίματος, πλευριτικού υγρού, δερματικής βλάβης κ.λπ.).
«H έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη ειδικής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα άτομα που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική. Θα πρέπει επίσης να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες», αναφέρει ακόμη ο ΕΟΔΥ.