Ένα μαζικό και συντονισμένο σε όλη τη χώρα «ντου» στα ιδιωτικά ιατρεία περίπου 100 συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ιδιωτών γιατρών είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν άμεσα -συγκεκριμένα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 88ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης- οι «Ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έπειτα από σχετική συνεννόηση, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί μεταξύ του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Παραπολιτικών», πρόκειται για τους περίπου 100 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι είναι οι «πρωταθλητές» στο δημοφιλές «σπορ» της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων και οδηγούν την «κούρσα» της υπέρβασης των συμβατικών χρηματοδοτικών ορίων της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Μιας υπέρβασης, που στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί έχει ως επίπτωση δυσθεώρητα clawbacks, τα οποία καλείται να καταβάλλει ετησίως η εγχώρια και η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία προς το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και άλλες μείζονες παρενέργειες, οι οποίες παρατηρούνται διαχρονικά και σταθερά στην αγορά φαρμάκων, μεταξύ των οποίων οι σοβαρές ελλείψεις σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας.

Μάλιστα, όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα ελεγχθούν από τους «Ράμπο» της ΑΑΔΕ οι περίπου 100 ιδιώτες γιατροί θα αναλυθούν διεξοδικά από τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Πιτσιλή σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η οποία προγραμματίζεται ήδη να οργανωθεί από το υπουργείο Υγείας, μετά το πέρας της 88ης ΔΕΘ. Σύμφωνα πάντα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Π», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι αυτοί οι 100 ιδιώτες γιατροί έχουν αποκρύψει ή/και αποκρύπτουν συστηματικά από την Εφορία ακόμα και το 80% των ετήσιων εισοδημάτων τους. Ετσι, ο σαρωτικός έλεγχος τον οποίο θα διενεργήσουν οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ θα είναι αναδρομικός, καθώς θα ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ θα ελεγχθούν ακόμα και οι ίδιες οι συνταγές που οι 100 ιδιώτες γιατροί έχουν εκδώσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως σήμερα.

Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι οι περίπου 100 ιδιώτες γιατροί είναι οι «πρωταθλητές» στην αύξηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα προς τους ασφαλισμένους του.

Επειτα από σχετική εντολή, την οποία είχε δώσει πριν από μήνες ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, τα αρμόδια στελέχη του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας έχουν εντοπίσει ότι οι εν λόγω γιατροί εμφανίζουν ακατανόητα πολύ υψηλό όγκο συνταγογράφησης ή/και πολύ υψηλές δαπάνες ανά συνταγή, ενώ ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονται στα συστήματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) να συνταγογραφούν κατά κόρον τα σκευάσματα συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών, αποκλείοντας άλλα αντίστοιχα ανταγωνιστριών.

ΕΟΠΥΥ-Υπουργείο Υγείας: «Έξυπνο μάτι» παρακολούθησης συνταγογραφικής συμπεριφοράς 

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι με έναν «έξυπνο» ηλεκτρονικό μηχανισμό τόσο ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ όσο και το υπουργείο Υγείας έχουν ήδη τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο (real time) τη συνταγογραφική συμπεριφορά όλων των ιδιωτών γιατρών που γράφουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με τον μηχανισμό της real time καταγραφής της συνταγογραφικής συμπεριφοράς όλων των ιδιωτών γιατρών που γράφουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τόσο ο Οργανισμός όσο και το υπουργείο Υγείας έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν αναλυτικά και αμέσως, δηλαδή ακριβώς τη στιγμή στην οποία λαμβάνει χώρα, την ανέλιξη της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και το ύψος της σχετικής υπέρβασης.

Μάλιστα, είναι τόσο αναλυτικές οι σχετικές λίστες που έχει στη διάθεσή του ο κ. Γεωργιάδης, ώστε τα ελεγκτικά στελέχη έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν ακόμα και τους όγκους και την ταυτότητα των πρωτότυπων και των γενόσημων (αντιγράφων) φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία «συνηθίζει» να συνταγογραφεί κάθε γιατρός, με στόχο την ανάσχεση της υπερσυνταγογράφησης και των αδικαιολόγητων δαπανών.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»