Ο ιός της γρίπης των πτηνών A(H5N1) ανιχνεύθηκε στα λύματα 10 πόλεων του Τέξας των ΗΠΑ από ερευνητές του UTHealth Houston και του Baylor College of Medicine.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2024 ο H5N1 δεν είχε ανιχνευθεί σε κανένα από τα 1.337 δείγματα αστικών λυμάτων που είχε αναλύσει η ομάδα. Αλλά από τις 4 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου 2024 ο H5N1 ανιχνεύθηκε σε 10 στις 10 πόλεις, 22 στις 23 περιοχές και σε 100 από τα 399 δείγματα.

Μαγιορκίνης: "Ανησυχητικό δεδομένο" ο εντοπισμός του ιού της γρίπης των πτηνών σε αστικά λύματα στις ΗΠΑ

Υφίσταται κάποια αλλαγή σε όσα γνωρίζουμε για την μεγάλη δυσκολία, την οποία έχει ο Η5Ν1 να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτηρίζει σήμερα στο parapolitika.gr ως ανησυχητική την ως άνω εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δηλώνει χαρακτηριστικά στο parapolitika.gr:

Πρόκειται για ένα ανησυχητικό δεδομένο, το οποίο είναι συμβατό με τα ευρήματα από την εξάπλωση του ιού Η5Ν1 στα βοοειδή, στις συγκεκριμένες περιοχές. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν υπάρχουν στοιχεία για εξάπλωσή του στους ανθρώπους