Μία από τις χώρες, οι οποίες διαθέτουν και εφαρμόζουν τις πλέον αυστηρές απαγορεύσεις του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους, είναι η Ελλάδα. Μάλιστα, ενδέχεται η χώρα μας να διαθέτει την πλέον αυστηρή σχετική νομοθεσία.

Θυμόμαστε όλοι ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη η χώρα, η οποία πήγε νομοθετικά πολύ παρά πέρα από την πιο μετριοπαθή σχετική σύσταση της Κομισιόν για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους.

Η Ελλάδα συμπεριέλαβε επίσης στη σχετική απαγόρευση και το άτμισμα, δηλαδή την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, αγνοώντας όλες εκείνες τις αντιδράσεις, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί – λανθασμένα, θεωρούμε.

Κάπνισμα: Η Κομισιόν συστήνει στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να διευρύνουν την αντικαπνιστική τους νομοθεσία

Είναι η ίδια αυτή η μετριοπαθής στο συγκεκριμένο και πολύ σημαντικό ζήτημα δημοσίας υγείας Κομισιόν, η οποία προχώρησε πρόσφατα στην αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου για περιβάλλοντα χωρίς καπνό, η οποία είχε εκδοθεί το 2009.

Τώρα η Κομισιόν συστήνει στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. “να επεκτείνουν τις πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος” και στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού (HTP), αλλά και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, φθάνουν όλο και περισσότερο σε πολύ νεαρούς χρήστες, τους οποίους εξοικειώνουν με την νικοτίνη και τους καθιστούν απολύτως εξαρτημένους από αυτήν.

Τα προϊόντα αυτά έχουν αυξήσει σημαντικά το μερίδιό τους στην αγορά, συχνά προωθούμενα με παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την υποτιθέμενη ασφάλειά τους ή τη χρησιμότητά τους ως εργαλεία διακοπής του καπνίσματος. Ωστόσο, οι πιθανές βλαβερές επιπτώσεις τους είναι σοβαρές, οι χρήστες μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη και συχνά καταλήγουν να χρησιμοποιούν τόσο τον παραδοσιακό καπνό όσο και τα αναδυόμενα προϊόντα”, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να, λοιπόν, μία πολύ σημαντική για τη δημόσια υγεία πρωτιά και πρωτοπορία της Ελλάδας, η οποία δικαιώνεται μετά από δεκαπέντε χρόνια από την ίδια την Κομισιόν.