Στα χέρια του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, και του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεµιστοκλέους, βρίσκεται ήδη η οµόφωνη πρόταση της ειδικής Επιτροπής του ∆.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκοµείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) για τις αλλαγές στον τρόπο της γενικής εφηµερίας των νοσοκοµείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου, για τις οποίες θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του σε έναν µε ενάµιση µήνα ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης.

Την πρόταση της ειδικής Επιτροπής για το θέµα, την οποία αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» και η οποία αποδεικνύει, ασφαλώς, την αγωνία των γιατρών του ΕΣΥ για την καλύτερη λειτουργία των νοσοκοµείων του λεκανοπεδίου, παρέδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου η πρόεδρος της Ενωσης, Ματίνα Παγώνη.

Η αλλαγή του τρόπου της γενικής εφηµερίας των νοσοκοµείων του ΕΣΥ της Αττικής αποτελεί προτεραιότητα για τον κ. Γεωργιάδη, προκειµένου να µειωθεί αισθητά ο χρόνος αναµονής των προσερχοµένων ασθενών στα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των ιδρυµάτων µέχρι να τους εξετάσει ένας γιατρός, καθώς και για να εκλείψουν οριστικά οι εικόνες ακραίου συνωστισµού προσερχόµενων ασθενών στα ΤΕΠ ορισµένων µεγάλων νοσοκοµείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου.

Μεγάλος αριθµός προσλήψεων µόνιµου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων

Σύµφωνα µε το σχέδιο που παρέδωσε η κ. Παγώνη στον Αδωνι Γεωργιάδη, η πρόταση της ΕΙΝΑΠ µπορεί να χαρακτηρισθεί ως αρκούντως επεξεργασµένη, αλλά και ως περίπλοκη, µε πολλές και δύσκολο να ικανοποιηθούν προϋποθέσεις. Στηρίζεται κατά βάση και σε µεγάλο βαθµό στο σηµερινό, αποτελµατωµένο και αναποτελεσµατικό σύστηµα του τρόπου γενικής εφηµερίας των νοσοκοµείων του ΕΣΥ Αττικής, χωρίς την τοµή, η οποία θα έκανε, τουλάχιστον ως προς τον σχεδιασµό, την κρίσιµη θετική διαφορά.

Το 80% των ασθενών προσέρχονται με ίδια μέσα και όχι με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Το σχέδιο της ΕΙΝΑΠ δεν θα µπορούσε, επίσης, να εφαρµοσθεί άµεσα, είναι αγνώστου χρονοδιαγράµµατος και σκοποθεσίας και δεν περιλαµβάνει ειδικές προβλέψεις για την κοινή λειτουργία ΤΕΠ πιο ευρύτερων οµάδων νοσοκοµείων, ενώ προτείνει ακόµα και την κατάργηση της πρωινής εφηµερίας των ιδρυµάτων.

Μάλιστα, η ίδια η ΕΙΝΑΠ είναι εκείνη η οποία παραδέχεται µε ειλικρίνεια και ρητώς στο σχέδιό της ότι η πρότασή της δεν µπορεί να εφαρµοσθεί χωρίς να έχει προηγηθεί ένας µεγάλος αριθµός προσλήψεων µόνιµου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενώ προβλέπει επίσης τη δηµιουργία δύο νέων µεγάλων δηµόσιων νοσοκοµείων στην Αττική.

Τέλος, το σχέδιο της ΕΙΝΑΠ αγνοεί ένα πολύ κρίσιµο δεδοµένο: έχει «µετρηθεί» και είναι πλέον απολύτως τεκµηριωµένο ότι περίπου το 80% των ασθενών προσέρχονται µε ίδια µέσα και όχι µε ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στα ΤΕΠ των νοσοκοµείων του ΕΣΥ της Αττικής, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες και τα περιθώρια για λεπτοµερή σχεδιασµό του τρόπου εκτέλεσης της γενικής εφηµερίας των νοσοκοµείων του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου...

ΕΣΥ: Τι προβλέπει το σχέδιο της ΕΙΝΑΠ για τον τρόπο της γενικής εφηµερίας των νοσοκοµείων

Το σχέδιο της ειδικής Επιτροπής του ∆.Σ. της ΕΙΝΑΠ προβλέπει τα εξής:

  • Τα µεγάλα νοσοκοµεία (κορµού) να εφηµερεύουν ανά 4 ηµέρες σε όλο το λεκανοπέδιο και να παρέχουν τέτοιου τύπου υπηρεσίες ώστε να καλύπτονται τα περιστατικά τραύµατος σε όλη την έκταση που µπορεί να έχουν (Νευροχειρουργική, Θωρακοχειρουργική, Επεµβατική Καρδιολογία, Αγγειοχειρουργική, ΜΑΦ, ΜΕΘ). Θα πρέπει να υπάρχουν στελεχωµένα πνευµονολογικά τµήµατα σε όλα τα νοσοκοµεία κορµού τουλάχιστον. Αµεσα και ενόψει της περιόδου των αυξηµένων περιστατικών λοιµώξεων του αναπνευστικού, θα πρέπει να εφηµερεύει καθηµερινά τουλάχιστον µία κλινική του Νοσοκοµείου «Σωτηρία». Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ενισχυθεί η 4η οµάδα εφηµέρευσης, που συµπεριλαµβάνει νοσοκοµεία που βρίσκονται πολύ µακριά (Θριάσιο, Ασκληπιείο). Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί και η οµάδα Α στην 1η ∆ΥΠΕ, δηλαδή τα νοσοκοµεία «Γεννηµατάς», Σισµανόγλειο και «Αλεξάνδρα», γιατί το νοσοκοµείο «Αλεξάνδρα», που προστέθηκε το τελευταίο διάστηµα, δεν έχει άλλες χειρουργικές ειδικότητες, ούτε πνευµονολόγους.
  • Η πρωινή εφηµερία (08.00 - 14.30) στα νοσοκοµεία της 1ης Υ.ΠΕ. να καταργηθεί, γιατί, πρώτον, αυτή την στιγµή προσφέρει κατακερµατισµένες υπηρεσίες λόγω τµηµάτων που δεν εφηµερεύουν για διάφορους λόγους, κυρίως υποστελέχωσης, και δεύτερον είναι η κυριότερη παράµετρος µη διαθέσιµων κλινών στις γενικές εφηµερίες. Προτείνεται να αντικατασταθεί από 24ωρη εφηµέρευση ανά 4 ηµέρες, όπως στα νοσοκοµεία της 2ης Υ.ΠΕ.
  • Να υπάρχει σε καθηµερινή βάση τουλάχιστον ένα εξειδικευµένο κέντρο που να υποδέχεται καρδιοχειρουργικά και αγγειοχειρουργικά περιστατικά, περιστατικά επεµβατικής ακτινολογίας και επεµβατικής νευροακτινολογίας.
  • Να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ για να µπορούν να συγκροτηθούν εκπαιδευµένες οµάδες µε συµµετοχή ιατρών, ώστε να γίνεται η πρώτη διαλογή στο σηµείο του εκάστοτε συµβάντος και να κατευθύνεται αναλόγως ο ασθενής.
  • Να δηµιουργηθεί δίκτυο αστικού τύπου Κέντρων Υγείας σε όλο το λεκανοπέδιο, µε χρησιµοποίηση, επέκταση και στελέχωση των υπαρχουσών δοµών, ώστε να µπορούν να καλύπτουν επείγοντα περιστατικά πρωτοβάθµιας περίθαλψης σε 24ωρη βάση - εφηµερία.
  • Είναι ορατό τοις πάσι πως ο υπάρχων αριθµός κλινών στην Αττική δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Κρίνεται απαραίτητη η δηµιουργία ενός νέου δηµόσιου νοσοκοµείου για την κάλυψη της Ανατολικής Αττικής και ενός νέου ∆ηµόσιου Παιδιατρικού Νοσοκοµείου για την κάλυψη της ∆υτικής Αττικής.
  • Κανένας σχεδιασµός εφηµέρευσης δεν µπορεί να γίνει, εάν δεν καθοριστούν µε σαφήνεια και ακρίβεια τα όρια ευθύνης κάθε µικρού και µεγάλου νοσοκοµείου, καθώς και οι περιοχές εκτός Αττικής που θα καλύπτει κάθε νοσοκοµείο για παραποµπές.
  • Τα ανωτέρω δεν µπορούν να σχεδιαστούν ούτε να υλοποιηθούν χωρίς µεγάλο αριθµό προσλήψεων (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, διοικητικών, τραυµατιοφορέων, καθαριστών κ.λπ. ειδικοτήτων), απαραίτητων για τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια και ασφάλεια των ασθενών.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»