Όχι μόνο δεν κάνει καλό στην καρδιά ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, αλλά τελικά φαίνεται ότι ευθύνεται και για την εμφάνιση καρκίνου. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, που έρχεται να γκρεμίσει ένα μύθο δεκαετιών. Κι ενώ για χρόνια η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνταν προστατευτική έναντι των καρδιακών παθήσεων, τον περασμένο μήνα μια μεγάλη μελέτη ήρθε να το διαψεύσει.

Οι ειδικοί παρακολούθησαν περισσότερους από 135.000 ηλικιωμένους Βρετανούς για πάνω από μία δεκαετία και διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Όπως αποδείχτηκε, τα ποσοστά καρκίνου ήταν αυξημένα στα άτομα που κατανάλωναν μικρές ποσότητες αλκοόλ, σε σχέση με τους περιστασιακούς πότες.

«Το 51% των ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου» δήλωσε η Τζέιν Φιγκουρεϊέντο, επιδημιολόγος στο Samuel Oschin Comprehensive Cancer Institute στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες.

«Αυτό είναι ανησυχητικό» τόνισε.

*Διαβάστε ακόμα: Υγεία: Αποκαλυπτική έρευνα δείχνει ότι η εκτενής χρήση οθονών από τα μικρά παιδιά συνδέεται με φτωχότερες γλωσσικές δεξιότητες


«Μπορούμε να μιλήσουμε για το μύθο ότι το κόκκινο κρασί έχει πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και αυτά τα πιθανά οφέλη δεν υπερβαίνουν πραγματικά τους κινδύνους για καρκίνο» είπε.

Την ίδια ώρα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για τους εξής τύπους καρκίνου: οισοφάγου, τραχήλου, μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος και στομάχου.