Την ηµέρα κατά την οποία ξεκινούσε η 88η ∆ιεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (∆ΕΘ) τα «Παραπολιτικά» αποκάλυπταν κατ’ αποκλειστικότητα ότι «ένα µαζικό και συντονισµένο σε όλη τη χώρα “ντου” στα ιδιωτικά ιατρεία περίπου 100 συµβεβληµένων µε τον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ιδιωτών γιατρών αναµένεται να πραγµατοποιήσουν άµεσα, συγκεκριµένα αµέσως µετά την ολοκλήρωση της 88ης ∆ΕΘ, οι “Ράµπο” της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε), µετά τη σχετική συνεννόηση, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί µεταξύ του υπουργού Υγείας, Αδώνιδος Γεωργιάδη, και του διοικητή της ΑΑ∆Ε, Γιώργου Πιτσιλή».

Σύµφωνα µε τις τότε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Παραπολιτικών», «πρόκειται για τους περίπου 100 συµβεβληµένους µε τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι είναι οι “πρωταθλητές” στο δηµοφιλές “σπορ” της υπερσυνταγογράφησης φαρµάκων και οδηγούν την “κούρσα” της υπέρβασης των συµβατικών χρηµατοδοτικών ορίων της δηµόσιας εξωνοσοκοµειακής φαρµακευτικής δαπάνης. Μία υπέρβαση, µάλιστα, η οποία οδηγεί και στα δυσθεώρητα και γιγαντιαία clawback, τα οποία καλείται να καταβάλλει ετησίως η εγχώρια και η πολυεθνική φαρµακοβιοµηχανία προς το ελληνικό ∆ηµόσιο, αλλά και στις άλλες µείζονες παρενέργειες, οι οποίες παρατηρούνται διαχρονικά και σταθερά στην αγορά φαρµάκων, µεταξύ των οποίων οι σοβαρές ελλείψεις φαρµακευτικών σκευασµάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρµακείων της χώρας µας».

∆εν πέρασαν ούτε τρεις εβδοµάδες από το δηµοσίευµα των «Παραπολιτικών» και από οργή ξεχείλισε την περασµένη εβδοµάδα η κοινή γνώµη της χώρας µας, εξαιτίας της µεγάλης απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ από 4 γιατρούς, 10 φαρµακοποιούς και υπαλλήλους φαρµακείων, µία φαρµακαποθηκάριο, έναν ιατρικό επισκέπτη και έναν µεσάζοντα, οι οποίοι είχαν στήσει εγκληµατική οργάνωση και «διέθεταν» φάρµακα σε ασφαλισµένους του Οργανισµού... εν αγνοία των τελευταίων.
Θα αποστέλλεται, πάντα και σε κάθε περίπτωση συνταγογράφησης, αναλυτικό ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης, αποδοχής και συναίνεσης (ΟΤΡ) προς τα κινητά τηλέφωνα των ασφαλισμένων

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη ζηµιωθεί περισσότερο από 3,5 εκατ. ευρώ από την εν λόγω απάτη, η οποία αφορά 3.500 ΑΜΚΑ και 90.186 συνταγές, εκδοθείσες σε χρονικό διάστηµα τεσσάρων ετών. Μάλιστα, µε βάση όσα δηµοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, τα φαρµακευτικά σκευάσµατα µε τα οποία είχε στηθεί η εγκληµατική αυτή κοµπίνα ήταν, µεταξύ άλλων, ναρκωτικές ουσίες, αλλά και βιταµίνη D, µαγνήσιο και σίδηρος, καθώς και το πασίγνωστο και πολύ «δηµοφιλές» φαρµακευτικό σκεύασµα κατά του διαβήτη τύπου 2, Ozempic.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε εξοργισµένος από την εν λόγω απάτη και την ασύλληπτη έκτασή της και διαβεβαίωσε σε πολύ υψηλούς τόνους ότι «θα τα βρούµε όλα. Εναν έναν, δεν θα µας γλιτώσει κανένας. Το ξεκαθαρίζω». Από τη δική της πλευρά, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, δήλωσε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ότι «θα δηµιουργηθεί ένα σύστηµα όπου θα παίρνει έναν µοναδικό αριθµό εκτέλεσης συνταγής ο ασφαλισµένος, χωρίς τον οποίο δεν θα µπορεί να εκτελεστεί η συνταγή. Αυτό ο ΕΟΠΥΥ το έχει ήδη κάνει στο κοµµάτι των διαγνωστικών εξετάσεων και σε µεγάλο µέρος του ιατροτεχνολογικού υλικού, ειδικά εκεί που είχαµε εντοπίσει παραβατικές συµπεριφορές».

Αναλυτικό ηλεκτρονικό µήνυµα επιβεβαίωσης, αποδοχής και συναίνεσης (ΟΤΡ)

Ετσι, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», σε έξι µήνες από σήµερα, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2025, θα τεθεί σε πλήρη εφαρµογή ένα ηλεκτρονικό σύστηµα, µε το οποίο θα αποστέλλεται, πάντα και σε κάθε περίπτωση συνταγογράφησης, αναλυτικό ηλεκτρονικό µήνυµα επιβεβαίωσης, αποδοχής και συναίνεσης (ΟΤΡ) προς τα κινητά τηλέφωνα των ασφαλισµένων, για τους οποίους συνταγογραφούνται εκείνη τη στιγµή φάρµακα, διαγνωστικές εξετάσεις ή χορήγηση ιατροτεχνολογικών υλικών. Μόνον εάν ο ασφαλισµένος συναινεί στο εισερχόµενο ηλεκτρονικό µήνυµα θα καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση της συνταγογράφησης από τον γιατρό και, συνεπώς, η εκτέλεση της ηλεκτρονικής συνταγής από τον φαρµακοποιό.

Την ίδια στιγµή, σε εξέλιξη βρίσκεται στο τρέχον χρονικό διάστηµα ένα πολύ µεγάλο έργο, στο οποίο εµπλέκονται εννέα υπουργεία, καθώς και η Ηλεκτρονική ∆ιακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η∆ΙΚΑ), ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ο ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο, το οποίο αφορά την εφαρµογή µιας πρόσφατης νοµοθετικής διάταξης και της κατ’ εξουσιοδότηση του νόµου κανονιστικής υπουργικής απόφασης, µε το οποίο θα διαχωριστούν επιτέλους οι ενεργοί από τους µη ενεργούς ΑΜΚΑ. Σηµειώνεται ότι η συγκεκριµένη εγκληµατική οργάνωση «συνταγογραφούσε» και «διέθετε» τα φάρµακα κυρίως σε αλλοδαπούς και ανασφάλιστους.

Τέλος, η κ. Καρποδίνη µας εξηγεί ότι «η υπόθεση αυτή, που εξιχνιάστηκε από την Ελληνική Αστυνοµία, είναι µια τρανταχτή απόδειξη ότι υπάρχει ελεγκτικός µηχανισµός, καθώς και ότι όποιος επιχειρεί απάτη σε βάρος των ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ και των χρηµάτων των φορολογουµένων οδηγείται στη ∆ικαιοσύνη».


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»