Μπορεί το Ηνωµένο Βασίλειο να είναι η πρώτη χώρα στον κόσµο το οποίο διαθέτει εθνικό πρόγραµµα εµβολιασµών που χρησιµοποιεί το ίδιο εµβόλιο για την προστασία τόσο των νεογνών όσο και των ηλικιωµένων από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), αλλά η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει τα σχετικά βήµατα και να πρωτοπορεί επίσης.

Για ποιους αποζημιώνεται το εμβόλιο κατά του ιού RSV

Συγκεκριµένα, εδώ και περίπου είκοσι ηµέρες το εµβόλιο κατά του ιού RSV αποζηµιώνεται ασφαλιστικώς από τον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταµεία Υγείας της χώρας µας, αλλά µόνον για τους συνανθρώπους µας ηλικίας άνω των 60 ετών.

Αυτό αναφέρει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδας, Ολγα Τζέτζη, ενώ ο παθολόγος-λοιµωξιολόγος και µέλος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών, ∆ηµήτρης Χατζηγεωργίου, εξηγεί ότι «όταν η Επιτροπή αποφάσισε την ένταξη του εµβολίου κατά του ιού RSV στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών και, συνεπώς, την ασφαλιστική αποζηµίωσή του από τον ΕΟΠΥΥ, στην Ελλάδα κυκλοφορούσε µόνον το ένα από τα δύο εµβόλια, δηλαδή µόνον εκείνο το οποίο έχει αποκλειστική ένδειξη για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών».

Κατά τα λοιπά, ο εµβολιασµός στο Ηνωµένο Βασίλειο ξεκίνησε ήδη την 1η Σεπτεµβρίου, στην Αγγλία. Περιλαµβάνει ένα εµβόλιο για έγκυες γυναίκες άνω των 28 εβδοµάδων, για να βοηθήσει στην προστασία των νεογέννητων µωρών τους, ένα πρόγραµµα ρουτίνας για άτοµα ηλικίας άνω των 75 ετών και µια εφάπαξ εκστρατεία για άτοµα ηλικίας 75 έως 79 ετών. Είναι οι οµάδες που διατρέχουν τον µεγαλύτερο κίνδυνο από τον RSV, µε βάση τις οδηγίες της Μικτής Επιτροπής Εµβολιασµού και Ανοσοποίησης (JCVI) του Ηνωµένου Βασιλείου.

Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ξεκίνησαν επίσης τα σχέδιά τους εντός του Σεπτεµβρίου, ενώ η Σκωτία έχει ξεκινήσει τη σχετική εκστρατεία της από τις 12 Αυγούστου.

Τα συμπτώματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού

Παρά το γεγονός ότι µολύνει περίπου το 90% των παιδιών µέσα στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους, ο ιός RSV είναι σχετικά άγνωστος στο κοινό. Συνήθως προκαλεί ήπια συµπτώµατα, τα οποία µοιάζουν µε κρυολόγηµα. Ωστόσο, µπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές πνευµονικές λοιµώξεις, όπως η πνευµονία και η βρογχιολίτιδα των βρεφών, και είναι η κύρια αιτία βρεφικής θνησιµότητας παγκοσµίως.

Κάθε χρόνο στο Ηνωµένο Βασίλειο η λοίµωξη από τον ιό RSV αντιπροσωπεύει τη νοσηλεία περίπου 30.000 παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών και ευθύνεται για 20-30 θανάτους βρεφών. Προκαλεί, επίσης, περίπου 9.000 εισαγωγές σε νοσοκοµεία σε άτοµα ηλικίας άνω των 75 ετών.

Ο υπουργός ∆ηµόσιας Υγείας και Πρόληψης του Ηνωµένου Βασιλείου, Andrew Gwynne, δήλωσε σχετικά: «Ως κάποιος που έχει δει τις καταστροφικές συνέπειες του RSV από πρώτο χέρι, είµαι ενθουσιασµένος που βλέπω το Ηνωµένο Βασίλειο να ηγείται µε αυτόν τον τρόπο στην αντιµετώπιση αυτής της καταστροφικής ασθένειας. Ο δικός µου εγγονός προσβλήθηκε από RSV όταν ήταν µόλις ηµερών, κάτι που οδήγησε σε εβδοµάδες εντατικής θεραπείας και µια διά βίου επίδραση στην υγεία του. ∆εν θέλω να περάσει κανείς αυτό που πέρασε. Αυτό το εµβόλιο όχι µόνο θα σώσει ζωές και θα προστατεύσει τους πιο ευάλωτους, αλλά θα βοηθήσει στη µείωση της πίεσης στο κατεστραµµένο NHS µας (βρετανικό ΕΣΥ), ελευθερώνοντας χιλιάδες νοσοκοµειακά κρεβάτια, καθώς µπαίνουµε στον χειµώνα».

Από τη δική του πλευρά, ο Steve Russell, εθνικός διευθυντής εµβολιασµών και προληπτικού ελέγχου του NHS, δήλωσε σχετικά: «Ο RSV είναι µια πολύ σοβαρή ασθένεια, που µολύνει έως και το 90% των παιδιών έως την ηλικία των 2 ετών και οδηγεί χιλιάδες µωρά και ηλικιωµένους να περνούν χρόνο στο νοσοκοµείο κατά τη διάρκεια του χειµώνα. Εποµένως, αυτή η ανάπτυξη είναι ένα τεράστιο βήµα προς τα εµπρός και αναµφίβολα θα σώσει τις ζωές πολλών από εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο. Ενθαρρύνουµε σθεναρά τις ηλικίες 75-79 ετών να προσέλθουν για το εµβόλιό τους, όταν προσκληθούν από τον Σεπτέµβριο, και τις γυναίκες οι οποίες είναι 28 ή περισσότερων εβδοµάδων έγκυες να µιλήσουν στην υπηρεσία µητρότητας για να εξασφαλίσουν ότι το µωρό τους προστατεύεται».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»