Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της ελβετικής ΜΚΟ, Food Packaging Forum, που κάνει λόγο για σχεδόν 200 πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού που ανιχνεύονται σε συσκευασίες τροφίμων, μεταξύ αυτών και των πλαστικών και του χαρτιού.

Ειδικότερα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικο Frontiers in Toxicology στις 24 Σεπτεμβρίου, ερευνητές από το Food Packaging Forum εντόπισαν 189 πιθανές και επιβεβαιωμένες καρκινογόνες ουσίες των μαστών που έχουν ανιχνευθεί σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) στην αγορά.

Αυτή η μελέτη «δείχνει ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για την πρόληψη της ανθρώπινης έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού», δήλωσε η Jane Muncke, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Food Packaging Forum και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Η δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου με τη μείωση των επικίνδυνων χημικών ουσιών στην καθημερινή σας ζωή είναι ανεξερεύνητη και αξίζει πολύ περισσότερη προσοχή».

143 καρκινογόνες ουσίες σε πλαστικά και 89 σε χαρτί ή χαρτόνι

Συγκρίνοντας μια πρόσφατα δημοσιευμένη λίστα πιθανών καρκινογόνων παραγόντων του μαστού που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Silent Spring Institute (αναφέρθηκε FPF) με τη βάση δεδομένων του ίδιου του Food Packaging Forum για τις μεταναστευτικές και εξαγώγιμες χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCCmigex), οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι 189 πιθανές και επιβεβαιωμένες καρκινογόνες ουσίες του μαστού έχουν εντοπιστεί σε FCM, συμπεριλαμβανομένων 143 σε πλαστικά και 89 σε χαρτί ή χαρτόνι (Εικόνα 1)

pinakas-9-768x432


«Ο εντοπισμός της παρουσίας αυτών των επικίνδυνων χημικών ουσιών σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ήταν δυνατός χάρη στη βάση δεδομένων FCCmigex μας», δήλωσε η Lindsey Parkinson, Επιστήμονας Δεδομένων και Επιστημονικός Συντάκτης στο Food Packaging Forum και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτή η πηγή φέρνει πολύτιμες πληροφορίες από χιλιάδες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες για χημικές ουσίες σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα σε ένα ενιαίο και εύκολα εξερευνήσιμο μέρος».

Όταν περιορίζεται η σύγκριση με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες μελέτες στο FCCmigex (2020-2022) που χρησιμοποίησαν πειράματα μετανάστευσης , τα οποία μιμούνται ρεαλιστικές συνθήκες, υπάρχουν ενδείξεις έκθεσης σε 76 πιθανές και επιβεβαιωμένες καρκινογόνες ουσίες του μαστού από FCM, 61 εκ των οποίων (80%) είναι από πλαστικά.

Συνολικά, οι 76 πιθανές και επιβεβαιωμένες καρκινογόνες ουσίες του μαστού που εντοπίστηκαν πρόσφατα ήταν σε FCM που αγοράστηκαν από αγορές σε όλο τον κόσμο, όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γκάνα, η Αίγυπτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία ), Ινδία, Ιράν, Μαλαισία, Μεξικό, Νιγηρία, Συρία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό υποδηλώνει συνεχιζόμενη έκθεση του παγκόσμιου πληθυσμού σε αυτές τις χημικές ουσίες υπό ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης.

Παρά τους υπάρχοντες κανονισμούς που αποσκοπούν στον περιορισμό των καρκινογόνων ουσιών στα FCM, η μελέτη υπογραμμίζει τα κενά στα ισχύοντα ρυθμιστικά πλαίσια. Τα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αγοράστηκαν τα τελευταία χρόνια από αγορές σε περιοχές με υψηλή ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η χρόνια έκθεση ολόκληρου του πληθυσμού σε ύποπτες καρκινογόνες ουσίες του μαστού από FCM είναι ο κανόνας και υπογραμμίζει μια σημαντική, αλλά επί του παρόντος υποτιμημένη, ευκαιρία για πρόληψη», εξηγούν οι συγγραφείς.

Αυτή η μελέτη καρκινογόνων μαστών δημοσιεύτηκε μαζί με άλλα άρθρα με θέμα «αναδυόμενα θέματα σχετικά με την αξιολόγηση χημικής ασφάλειας». Οι συντάκτες του ερευνητικού θέματος δημοσίευσαν ένα άρθρο γνώμης σχετικά με αυτό που θεωρούν απαρχαιωμένες διαδικασίες δοκιμών και διαχείρισης κινδύνου στις ομοσπονδιακές εκτιμήσεις κινδύνου των ΗΠΑ (αναφέρθηκε το FPF).

Πηγή: Powergame.gr